KUNDSERVICE
Leverans

Fakt 29 kr - Gratis över 349 kr Leverans direkt i brevlådan eller närmsta ombud

Leveranstid 1-2 dagar Beställningar innan 16:00 skickas samma dag

Returer

Retur & byte 30 dagar öppet köp.

Enkelt & Bekvämt Prova hemma i lugn och ro

Kontakta oss

013 25 34 34 TILLFÄLLIGT STÄNGD Mån - fre: 10:00 - 16:00

info@neckwear.se Vi svarar alltid inom 24 h mån - fre

Se mer information

Tvätt & Skötselråd

Tvätt & Skötselråd

Ta väl hand om din skjorta så håller den längre. Ju längre den håller, desto mer sparar du på klimatet och i plånboken. Här är 12 tips som får din skjorta att leva längre.

 

1. Tvätta inte för varmt:

Kallare gradantal gör att både kvalitet och färg håller längre. Det räcker oftast att tvätta i 30-40 grader för att få rent en måttligt smutsig skjorta.

 

2. Tvätta inte för ofta:

Rimligtvis blir kläderna renare men i tvätten slängs och dängs plaggen och slits ut. Här trivs färg och kvalitet åter bättre med mer sällsamma tvättar.

 

3. Öppna upp knapparna:

Tvärtemot vad många tror ska man inte knäppa knapparna på skjortan innan tvättmaskinen. Risk är att knapparna slits sönder av trycket.

 

4. Mosa inte tvättmaskinen full:

Lägg i en rimlig portion tvätt men proppa inte maskinen full. Det kommer tära på skjortorna och göra att tvätten inte blir ren.

 

5. Gnugga inte på fläckar:

Risken är att du gnuggar in dem. Lägg istället en servett under fläcken för att hindra spridning. Håll sedan fläcken under kallt vatten för att inte fläcken ska torka in. Hett vatten gör att fläcken fäster i tyget. Är du hemma kan du lägga plagget i kallt vatten blandat med tvättmedel och ättika. Är du på fest häller du salt på fläcken, kristallerna suger upp vätska. Blötlägg fläcken igen och torka med papper – inte gnugga med papper. Förbehandla sedan fläcken med tvättmedel innan du lägger den i tvättmaskinen. Tvätta i svalare gradantal, helst 30 grader. Om fläcken är kvar efter tvättning får man återupprepa fukta och uppsugning med papper. Stryk eller torktumla inte plagget förrän fläcken är helt borta, annars fäster den mer.

 

6. Tvätta i långsam hastighet:

Lägre rotationshastighet på tvättmaskinen, runt 600, är skonsammare mot fibrerna och gör skjortan lättare att stryka efter.

 

7. Ta bort kragplattorna:

Avlägsna kragplattorna ur skjortan så att de inte går sönder. Vik sedan upp kragen och vänd skjortan ut och in.

 

8. Låg centrifugering:

Eller ingen centrifugering alls. Det är skonsammare mot både skjorta och miljö.

 

9. Häng upp skjortan:

Det ger skjortan ett bättre fall och färre veck. Det innebär att strykningen blir varsammare. Sträck även försiktigt i kragar, sömmar, manschetter och knappslån.

 

10. Tvätta snabbt efter användning:

Det vill säga om skjortan är smutsig. Men fläckar tenderar att fästa hårdare vid obehandling, till exempel av ”osynliga” fläckar som svettfläckar. Citronsyra blandat med tvättmedel är bra medicin mot svettfläckar och bläckfläckar.

 

11. Tvätta färger för sig:

Mörka skjortor ska inte tvättas med ljusa skjortor. Båda sidornas färger tar stryk av detta och riskerar att färga av sig. För indigoskjortor och mörka skjortor är det även bra att hålla sig från direkt solljus om man vill behålla den mörka färgen.

 

12. Följ tvättråden:

Men om vi endast skulle få skicka med ett enda råd: Följ plaggens tvättråd.

 

 

Tvätta olika material: 

 

Ylle/Ull: 

Ylle och ull är känsliga naturmaterial och behöver inte alltid ens tvättas – hänga dem på tork kan räcka långt. Behöver du tvätta dem är lägre temperatur att föredra då de lättare krymper vid för höga temperaturer. Ull ska du helst handtvätta eller använda maskinens ullprogram. Även tvättmedel med klor kan förstöra ylle och ull.
Torka dem plant då ylle formar sig lätt vid torkning och kan tappa formen av tvättlinor och klädnypor.

 

Linne:

Linne är ett snällt tvättyg. Det är tåligt för höga temperaturer och går bra att tumla eller hängas upp, eller båda. Tvättas dock gärna med liknande färger då linne har en tendens att färga av sig.

 

Denim:
Jeans har förmåga att tappa form och färg i för höga tvättar. Formen riskeras även att tappas om jeansen tumlas, häng därför hellre upp dem. Vänd även ut och in inför tvättmaskinen, det hjälper jeanstyget att hålla färgen.

 

Bomull/Flanell:

Bomull och flanell är också tåligare material som går att tvätta i högre temperaturer, 60 grader. Det brukar dock gå an redan vid 40 grader. Bomull går att tumla, även om det kan vara en chansning att tumla finare kläder. Häng upp på galge efter tvätt.

 

Siden:

Tvätta inte för ofta, siden har redan sin smutsreppellerande egenskap. När du väl behöver tvätta siden får du tänka på tvättmedlet. Vanliga tvättmedel innehållande enzymer eller blekmedel går bort. Tvättmedel i pulverform bör undvikas generellt. Tvätta gärna i lägre temperatur, 30-40 grader, i tvättpåse för att skydda tyget. Häng upp på galge efter tvätt, ej tumling.

 

 

Syntet: 

Syntetiskt tillverkade material som polyester och akryl gillar lägre temperaturer, helst 30 grader. Men var noga med tvättråden här då det kan skilja brett från material till material. Var försiktig också med sköljmedel då det täpper till fibrerna i funktionsmaterial. Häng upp.

 

 

Tvättsymboler:

(0)

Kundvagn