KUNDSERVICE
Leverans

Fakt 29 kr - Gratis över 349 kr Leverans direkt i brevlådan eller närmsta ombud

Leveranstid 1-2 dagar Beställningar innan 16:00 skickas samma dag

Returer

Retur & byte 30 dagar öppet köp.

Enkelt & Bekvämt Prova hemma i lugn och ro

Kontakta oss

013 25 34 34 TILLFÄLLIGT STÄNGD Mån - fre: 10:00 - 16:00

info@neckwear.se Vi svarar alltid inom 24 h mån - fre

Se mer information

 

Stryka Skjortan

Stryka skjortan

Strykning anses oftast inte som en favoritsyssla, men belöningen är svårslagen – en varm, slät och elegant skjorta.

 

Innan strykning:

Först och främst, undvik att centrifugera din skjorta efter tvätt. Häng istället upp den på galge och låt den dropptorka.

Låt skjortan hålla sig fuktig, inte torr eller genomblöt. Fukten slätar ut de värsta vecken på skjortan och gör den smidigare att stryka. Är skjortan torr kan du försiktigt spruta med vatten från strykjärn eller sprayflaska, eller låta skjortan hänga i badrummet medan du tar en lång, varm dusch.

 

Avlägsna sedan eventuella kragplattor och manschettknappar innan du stryker skjortan. Undersök även strykjärnet efter mineralmärken eller annat smuts som kan orsaka märken på plagget.


Och kom ihåg att olika material har olika egenskaper. Bomull tål högre strykvärme än ylle. Ylle tål högre värme än polyester. Se i listan nedan om olika materials strykegenskaper.

 

Under strykning:

Nu ligger din fuktiga skjorta på strykbrädan. Strykjärnet ska vara varmt och prickantalet ska matcha prickantalet i tvättrådet. Använd förresten inte stärkningsmedel till skjortan då det kan förvandla även det mjukaste material till papper. 

Så, till själva strykningen. 

 

En hemlighet med en bra strykning är att börja med avigsidan och delarna som inte syns. Det ger stabilitet till de svårare områdena. Och genom att avsluta med de synliga områdena får skjortan en bättre ytlig finish. 

 

Stryka kragen:

Börja med insidan/avigsidan av kragen. Vik upp kragen och stryk tills den är slät. Vik sedan tillbaka och stryk på utsidan/rätsidan. 

 

Manschett:

 Samma procedur på manschetterna. Knäpp upp, vik upp och stryk insidan. Var lätt på handen runt knapparna och knapphålen då det lätt kan bli fula märken. 

 

Ärmar:

Nu till den svåra ärmterrängen. För in din arm i skjortärmen och spreta med fingrarna för att släta ut de värsta vecken. Lägg sedan rätsidan av ärmen platt på strykbrädan och släta ut den ytterligare med händerna. Sedan börjar du med nosen av strykjärnet mot axeln och jobbar dig nedåt mot manschetten. Vänd sedan på strykjärnet, med nosen mot manschetten, och jobba upp mot axeln. Vänd på skjortan, till ärmens baksida, och upprepa processen.

 

Bröst:

Börja med insidan av den skjortsidan där knapparna sitter. Återigen – var försiktig runt knapparna, och stryk inte knapparna. Stryk vidare till insidan av den andra sidan. Vänd sedan skjortan och ta rätsidan av bröstet. Finns det en bröstficka börjar du med att stryka kanterna av fickan och arbeta in mot mitten.

 

Rygg:

Sista delen, ryggplattan. Börja med att stryka insidan av skjortryggen. Starta från det översta ryggpartiet och virvla dig nedåt. Vänd sedan till utsidan och upprepa.

 

 

Efter strykning:

Häng upp skjortan, med knäppta knappar, på en galge. Tvätta rent strykjärnet. Häng in skjortan i garderoben. Längta tills den tas ut. 

 

Strykfritt:

Förenklat kan man säga att tre faktorer påverkar skrynkligheten hos skjortor: garnerna, vävtekniken och finisheringen. Långfibrigt garn hjälper att motverkar skrynkling av skjortor. Likaså olika vävtekniker, som Twill till exempel. När det kommer till finishering är det en metod som Eton använder sig mycket av i deras strykfria tyger. Skjortorna behandlas då för att få en yta som är enklare att stryka. 

Undvik centrifugering om du vill hålla skjortan strykfri. Häng istället upp skjortan på en galge och sträck sedan lätt ut sömmarna i manschett, knappslån, krage och ärmar.

 

Material och behandling:

 

  •  Bomull: Hett strykjärn.
  •  Linne: Hett strykjärn. 
  •  Silke: Medelvarmt strykjärn.
  •  Ylle (stickat): Pressa torrt på avigsidan med medelvarmt strykjärn eller ånga
  •  Ylle (väv): Använd pressduk och ett medelvarmt strykjärn eller ångstrykjärn
  •  Akryl: Svalt strykjärn. Använd inte ånga eller fuktig duk.
  •  Nylon eller Polyester: Svalt strykjärn.
  •  Acetat: Svalt strykjärn.

 

(0)

Kundvagn