Stilguide bröllop

Brudgum och väst
Har ni exempelvis kavaj som klädkod på bröllopet är det ett ypperligt tillfälle för dig som brudgum att sticka ut genom att använda väst till din kostym. Färgmatcha eller bryt gärna med ett kontrasterande tyg på västen. Är klädkoden mörk kostym, välj gärna en väst som går ton i ton eller om möjligt i exakt samma tyg.

Är du gäst på ett bröllop och planerar att ha väst bör du fundera på om det kan bli överklätt eller inte. Det kan nämligen upplevas oartigt att som gäst komma överklädd och överglänsa brudgummen klädesmässigt. Men vet du att det kommer vara ett uppklätt bröllop ser vi inga hinder att använda väst till kostymen.

Väst till smoking
Att använda väst till smoking är ett mycket trevligt alternativ. Vilken väst man väljer har förstås mycket att göra med vad man har för tycke och smak. Det finns så kallade hästsko-västar som har en djupare skärning som har formen som en hästsko. Traditionella västar går också utmärkt att använda till smoking. Det råder olika meningar om vilken färg man ska ha på västen till smoking. Vi på Neckwear anser att det går utmärkt att använda avvikande färg på väst till smoking, detta under förutsättning att helheten känns elegant och matchande.

Så klär du dig stilsäkert som bröllopsgäst
När du som man gästar ett bröllop är det relativt enkelt att följa de klädkoder som anges i inbjudan. Vare sig det gäller klädkod kavaj, mörk kostym, udda kavaj eller smoking så finns stort utrymme att göra sin outfit personlig och stilsäker. Denna artikel syftar till att vägleda dig till en perfekt bröllopsoutfit när du äntrar bröllopet som gäst, särskilt när det kommer till de olika val du har när det kommer till accessoarerna.

Färg och mönster på accessoarerna
När du som bröllopsgäst ska välja accessoarer till dina kläder så är din smak och tycke de viktigaste faktorerna. Enligt de konventionella klädkoderna enligt ovan är det i de flesta fall obligatoriskt med slips eller fluga, men det är helt upp till dig vad du väljer för färger och mönster (med undantag för smoking). Om du har med dig en partner så det viktigt att matcha färgerna med dennes klädkänning eller outfit. Undvik att matcha så att färgerna ”nästan” matchar med din partners klänning/outfit. Matcha istället med färger som passar bra ihop med varandra, risken finns annars att det ser utklätt ut och inte uppklätt. Köper du och din partner era plagg och accessoarer från olika leverantörer är det sällan de har exakt samma nyansfärg, därav vårt råd att använda två olika färger som passar varandra på de olika plaggen.

Matchning av accessoarer
Det är många fall mycket stilsäkert att använda slips eller fluga i samma mönster som näsduken. Att vara enhetlig är både snyggt och praktiskt. Ibland kan det dock vara snyggt och utstickande att använda olika färger på slips/fluga respektive näsduk.

Plocka upp färger från ena delen
Om du vill matcha färger med slips/fluga och näsduk, matcha då i så fall med olika färger som passar med varandra. Det finns såklart många bra färgkombinationer men här är en lista på färgmatchningar som är en vägledande utgångspunkt när du ska matcha färg och mönster på accessoarer.

  • Blått med oranget/brunt
  • Rött med grönt
  • Gult med lila

I vårt sortiment finns många slipsar med olika mönster, allt från sprakande och utstickande till mer diskreta. Det kan därför ibland vara svårt att hitta en exakt färgmatch. Det som kan vara stiligt då är att plocka upp en färg, från exempelvis mönstret i slipsen och använda den i en enfärgad näsduk, eller vice versa. Här kommer några stilsäkra kombinationer av accessoarer vi rekommenderar.

Färg på skor och bälte
Bälte är en mycket snygg och praktisk detalj du kan använda till din outfit. I Neckwears sortiment finns ett urval av elastiska bälten i olika färger, perfekta att matcha till antingen skorna och/eller dina accessoarer. Ett grönt bälte passar exempelvis utmärkt till en mörkbrun slips, likaså till mörkbruna skor. Precis som vi tidigare rekommenderat så behöver man inte matcha exakt färg, det viktigaste är att färgerna passar varandra och att valet är inom klädkoden.

Känn frihet till kreativitet
När du som gäst till ett bröllop ska välja accessoarer uppmanar vi dig att välja efter dina personliga preferenser. Så länge du håller dig inom givna klädkoders ramar och inte överdriver eller ämnar att överglänsa brudgummen så är det ganska fritt att välja det du känner dig stilig i.

Andra accessoarer
Lägg den där sista touchen på din outfit med andra accessoarer. Du kan exempelvis skippa bältet och använda hängslen, vilket är ett mycket elegant alternativ. Kavajnålar som ökar i populäritet är också en mycket elegant detalj och kan vara något som verkligen sätter pricket över i:et. Är det lite kyligare ute, komplettera looken med en scarf vilandes runt nacken, under kavajen. Manschettknappar är heller aldrig fel, likaså ett snyggt armband - möjligheterna är många. Trots de kanske ibland lite stelbenta klädkoderna har du som bröllopsgäst minst sagt stora möjligheter att hedra brudparet med att äntra festen mycket stiligt på deras stora dag.

Klädkoder
Alla har vi olika smak och anspråk när det kommer till hur man vill forma sitt bröllop. Att välja rätt klädkod är därför viktigt då klädkoden sätter etiketten och nivån på bröllopsfesten. Det är du som brudgum tillsammans med din blivande som ska stå i centrum under festen, se därför till att välja dina kläder och accessoarer med stor omsorg så att du verkligen känner dig snygg och stilig på den stora dagen. Nedan redogör vi i korta drag vad de vanligaste klädkoderna innebär.

Smoking
Klädkod smoking har tydliga regler och är därmed enkel att följa. Smokingkavajen, som är antingen svart eller midnattsblå, bärs med svart sidenfluga och vit näsduk. Gördel är ett perfekt komplement om du som brudgum vill sticka ut. Neckwear rekommenderar att ha självknuten fluga, men färdigknuten går givetvis också bra.

Mörk kostym
Ovandelen och underdelen ska vara i samma färg och tyg, midnattsblå eller mörkgrå. Under kavajen bärs en vit skjorta, alternativt ljusblå. Slips eller fluga är obligatoriskt och kompletteras med en näsduk. Låt slips, fluga och näsduk sätta prägeln på outfiten genom att matcha färg och mönster efter smak.

Neckwear rekommenderar brudgummen att välja slips eller fluga som matchar brudens klänning, alternativt brudens blommors färg. För att sticka ut som brudgum väljer brudgum och marskalker med fördel olika accessoarer. Detta är dock ingen regel utan en rekommendation.

Kavaj
Klädkod kavaj innebär enhetlig kostym, alltså samma färg och tyg på över- samt underdel där skjortans färg är valfri. Slips eller fluga är obligatoriskt, här kan du dock ta ut svängarna färgmässigt för att sticka ut som brudgum.

Om ni som brudpar väljer klädkod kavaj så rekommenderar Neckwear att välja accessoarer helt efter smak. Är du en sprallig person, välj en utstickande färg på slips och näsduk. Känner man för att vara mer diskret, välj en enfärgad slips med matchade näsduk. Låt endast fantasin och smak sätta gränserna!

Udda kavaj / sommarkavaj
Udda kavaj innebär att du kan använda olika färger och material på under respektive överdel. Kavaj är ett utmärkt val för ett casual sommarbröllop, passa därför på att använda ljusare kläder för att möta den varma sommardagen med stil.

Här kan du som brudgum göra tydliga statement genom att använda utstickande och eleganta accessoarer i form av fluga eller slips och näsduk. Eftersom färgvalen är helt fria på alla plagg är denna klädkod också helt fri att tolka när det kommer till accessoarerna.

Bröllopsplatsen
Sker bröllopsfesten på ett slott eller utomhus i trädgård? Se till matcha festlokalens känsla med din klädsel. Dressa upp om ni ska vara på en ”finare” plats och ta ned det en nivå om ni väljer en plats som har en mer enkel och avslappnad känsla och stil. 

Vänners smak
Vet du av dig att dina vänner älskar att klä upp sig till tänderna, eller är de kanske den typen som inte tycker kläder är så viktigt. Trots att det är din dag som brudgum så kan det i vissa fall vara bra att anpassa klädkoden efter dina vänners smak och tycke. Men glöm inte att det är du som bestämmer!

Brudens kläder
Har brudgummen valt en mycket formell klänning eller en mer casual modell? Det är viktigt att ni håller samma nivå på era kläder så att den ena inte blir mer uppklädd än den andra.

Andra klädkoder
I vissa fall väljer brudparet att avdramatisera klädkoden och skriver något i stil med ”Något du känner dig fin i”, ”Ert bästa jag” eller ”Kostymsnygg” på bröllopskortet. Om du som brudgum väljer att gästerna kan ha en mer avslappnad approach till klädseln så anser vi på Neckwear att det är ypperligt tillfälle för dig som brudgum att verkligen sticka ut. Välj smoking på sommarböllopet eller en rosa slips till en grön kostym på vinterbröllopet. Vi på Neckwear älskar när våra kunder vågar sticka ut, oavsett klädkod. Det kommer alltid vara snyggt att klä upp sig!

(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår