Slipsnål - FAQ

Varför bära en slipsnål?
Slipsnålen har både ett praktiskt och dekorativt syfte. Den håller slipsen på plats så att den inte far i vinden eller doppas i soppskålen, samtidigt som den är en snygg detalj. Slipsnålen började användas i starten av 1900-talet för att hålla slipsen på plats. Ganska snart började den också användas som ett sätt att uttrycka något om vem man var. Till exempel vilket företag man jobbade på, eller vilken familj man kom ifrån. Än idag är slipsnålen ett utmärkt sätt att säga något om vem man är. En fiskekrok på slipsen visar på ett uppenbart fiskeintresse. En slipsnål som visar vem du är kan således vara en utmärkt isbrytare på fester och middagar.

PSST! Kolla in vårt stora sortiment med snygga och festliga slipsnålar online.

Hur bred ska slipsnålen vara?
Detta beror helt och hållet på bredden på din slips. Slipsnålen får aldrig vara bredare eller lika bred som slipsen. En bra måttstock är att slipsnålen ska vara ca 70–80% av slipsens bredd. För en slips som är 8 cm bred passar det oftast bra med en slipsnål som är runt 6 cm lång. Bär du en smal slips som är 6 cm bred passar det bättre med en kortare slipsnål mellan 4–5 cm.

Vart ska slipsnålen sitta på slipsen?
Slipsnålen ska alltid sitta mellan den tredje och fjärde skjortknappen uppifrån. Då hamnar den ungefär strax under bröstet. Den får inte sitta för långt ned för då kommer den inte att synas bakom en knäppt kavaj. Den får inte heller sitta för högt då det inte kommer att se bra ut. Slipsnålen måste sitta på rätt höjd för att det ska vara snyggt. Tänk på att slipsnålen ska sitta fäst i skjortan också för att hålla slipsen på plats.

Passar slipsnål till alla slags slipsar?
Ja, det gör dom. Så länge inte slipsnålen är bredare är slipsen spelar det ingen roll vilket material eller mönster du har på slipsen. En slipsnål passar lika bra till en enfärgad stickad ullslips som en prickig sidenslips.

Vilken slipsnål passar till vilken slips?
När du hittat rätt bredd på slipsnålen är det dags att välja färg och design. Det finns i huvudsak två val när det kommer till val av slipsnål. Antingen kör du på en snygg stilren slipsnål i guld eller silver, vilket passar till dom allra flesta slipsar. Eller så kör du på en festlig design som säger något om vem du är. Kanske en slipsnål med en golfklubba, eller med en skiftnyckel. En festlig detalj som kan sätta igång en konversation på ett stelt mingel.

Vad är skillnaden mellan en slipsklämma och en slipsnål?
Det är ingen dekorativ skillnad på dessa. Däremot har slipsnålen en fjädermekanism som fästanordning för att fästa den i slipsen. Slipsklämman saknar fjädermekanism, istället kläms den fast i slipsen då metallen är böjbar. Som regel passar slipsklämma främst till tunnare slipsar då det kan vara lite bökigt att fästa den i tjockare ullslipsar eller stickade slipsar.

Kan man ha en slipsnål på bröllop?
Så länge du bär slips går det utmärkt.

Kan man ha slipsnål på begravning?
Det är inget stilbrott i sig, men det finns ingen vits med att bära den. Man bär främst slips för att visa sin respekt gentemot den avlidne, inte för att själv vara snygg.

(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår