Slips - FAQ 

Inledning - Den ultimata slipsguiden
I denna guide kommer vi lära dig allt du behöver veta om slipsen, och lite därtill. Då vi själva säljer slipsar (vi har faktiskt ett av världens största sortiment online) finns det viss risk för en intressekonflikt då vi själva älskar slipsar och vill att du ska bära slips så ofta som möjligt. Vi hade helst sett att du sov med slipsen på. Men vi lovar att vara helt ärliga i denna slipsguide när det passar och inte passar att bära slips. 

PSST! Klicka här för att spana in ett av världens största sortiment av slipsar online.

Slipsar i olika material och mönster

Onödig kunskap om slipsen
Om du vill kunna dra en riktig tråkig anekdot på en middag så kan du berätta om slipsens historia. Slipsen som klädprydnad uppstod under det 30-åriga kriget då kardinal Richelieu hyrde in kroatiska legoknektar för att kriga för Frankrike under 1600-talet. Dessa soldater ansågs hjältemodiga och hade vid segertåget röda tygstycken runt halsen. Halsprydnaden döptes till cravat för att hedra dessa framgångsrika soldater då croates betyder kroat på franska. Cravat blev det som senare utvecklades till den moderna slipsen. Ganska omgående blev slipsen en statussymbol och högsta mode i Paris.

Vilka signaler sänder det ut att bära slips?
En snygg och väl knuten slips signalerar medvetenhet och kompetens. Den visar att du ansträngt dig för att göra dig stilig inför vem du än ska möta, vilket är ett sätt att visa motparten respekt. Allt detta kan tyckas väldigt ytligt, vilket det är. Men faktum är att det yttre är viktigt för det första intrycket. Människor dömer tyvärr snabbt baserat på yttre omständigheter. Se därför till att använda detta till din fördel genom att bära en snygg slips vid rätt tillfälle.

När passar det att bära slips?
Då är den stora frågan, när passar det egentligen att bära slips? Fram till 2000-talet var det vanligt att slips bars av män på jobbet. Inom bank och finans, juridik och chefsjobb på lägre nivå och uppåt var det i praktiken förväntat att man skulle bära slips på arbetsplatsen. Efter IT-kraschen hände dock något och det blev på modet med en mer informell stil. Sedan dess har slipsens användningsområde varit något mer begränsat till bröllop, dop, student, uppklädda middagar och fester. Under de senaste åren har dock slipsen alltmer börjat komma tillbaka även på arbetsplatserna. Som vi skrivit ovan så ger det ett gott första intryck med en snygg och väl knuten slips som signalerar medvetenhet och kompetens. Nedan kommer vi redogöra för olika situationer där du kanske är osäker på om det passar att bära slips.

Slips på kontoret?
Det beror helt på vilken position du har samt kulturen hos företaget. Slipsen används inte längre till vardags i lika stor utsträckning på arbetsplatserna så som den gjorde förr. På jobbet har slipsen istället blivit en symbol för viktiga möten och företagshändelser. Den bärs även flitigt på företagsfester och konferenser. Har du en ledarroll hänger slipsens vara eller icke vara mycket på kulturen du vill skapa inom företaget samt hur du vill framställa din ledarroll. Vill du ha en mer avslappnad approach i ditt ledarskap kan du lika gärna spara slipsen till företagsfesten och konferensen, samt viktiga möten.

Jobbar du inom bank och finans bör du använda slips dagar då du ska ha viktiga kundmöten eller om det händer något viktigt inom företaget. Jobbar du inom juridik så bör du bära slips vid alla typer av kundmöten och förhandlingar.

Tips på slips på kontoret och jobbet

Slips på jobbintervjun?
Om du ska på en jobbintervju så är det vara bra att läsa på om företaget och dess kultur innan för att få vägledning om passande klädsel. Allt som oftast behöver du inte bära slips på intervjun. Det skadar dock inte och visar att du ansträngt dig och tar intervjun på allvar. Gäller det chefsjobb, bank och finans eller något inom juridik är det aldrig fel att bära slips på arbetsintervjun.

Slips som programledare?
Är du uppklädd programledare för ett stort TV-program såsom “På spåret” eller “Bingolotto” eller något annat rikstäckande program ska du definitivt bära slips, eller fluga. I alla situationer där du ska vara stiligt klädd och når ut till miljonpublik bör du bära slips. Är du kung, president eller statsminister bör du alltid bära slips i offentliga sammanhang eller Tv-framträdanden.

Slips på studenten?
Ja, på din student ska du alltid bära slips. Som student ska man på dagen i ära bära kostym i helst marinblått eller blått. Färgen på skjortan bör vara vit eller ljusblå. En blommig slips i färgglada sommartoner är passande sommartid. Vill du köra på ett säkert kort så kör en enfärgad marinblå slips. Det finns egentligen inga regler för vilken slips man bör bära på studenten utan det viktiga är att den passar till din kostym och skjorta. Tänkt på att när det kommer till olika färger på klädesplaggen gäller “less is more”. Försök hålla dig till max 3 huvudfärger i din outfit. Du kan med fördel bära en näsduk till, den ska helst inte vara i exakt samma design som slipsen. Däremot får den gärna färgmässigt matcha detaljer i slipsen eller matcha skjortans färg. En klassisk vit näsduk är alltid snyggt till en marinblå kostym och vit skjorta. Ett tips är att köpa en slips till din student som du även känner dig bekväm med vid andra tillfällen så att den kan komma till användning under många år framöver. Tar du examen från universitetet bör du också bära slips.

Slips på första dejten?
Slipsen är en gigantisk pil rakt på det manliga könsorganet, huruvida detta har någon effekt på det motsatta könet kan dock diskuteras. Att bära slips på första dejten är något vi i huvudsak avråder ifrån. Vi vill tro att en mer avslappnad stämning på första dejten nästan alltid är att föredra. Undantaget är om ni ska gå på en riktigt bra restaurang där ni förväntas vara uppklädda, eller om ni ska på något uppklätt event tillsammans.

Slips och matchande näsduk?
Detta är en vanligt förekommande fråga. Vilken näsduk ska man välja till slipsen? En slips och exakt matchande näsduk bör i regel endast bäras på bal, bröllop och dop. När det gäller fester, middagar och jobbevents bör du aldrig bära exakt matchande slips och näsduk, såvida du inte jobbar i serveringspersonalen. Välj istället en näsduk som antingen fångar upp färgen i skjortan eller vissa färger i slipsen.

Slips på begravning?
På begravning bärs alltid enfärgad vit slips eller enfärgad svart slips. Den viktigaste regeln för begravningsslipsen är att de närmsta anhöriga bär vit slips, hit hör familj och släkt. Alltså ska son, make, bror, barnbarn, svåger, kusiner, sysslingar, morbröder och farbröder bära vit slips. Mycket nära vänner eller exempelvis sambon till dottern till den bortgångne kan också bära vit slips. Övriga deltagare ska bära svart slips. Bredden på en begravningsslips spelar ingen roll, välj vad du själv anser att du passar bäst i. Den vanligaste bredden är dock mellan 7–8 cm. Materialet spelar inte heller någon roll, det vanligaste är siden eller polyester. Texturen spelar inte heller någon roll, det viktigaste är den att den är enfärgad vit eller svart.

Helst ska även barnen, alltså pojkarna, bära slips enligt samma regler vid begravning. Det vill säga som pojke bör om man är familj eller släkt med den avlidna bära vit slips. Är det en vän till familjen bör pojken bära svart slips. Vi har slipsar för barn till åldrarna 2–12 år. För barn äldre än tolv år brukar det normalt passar bra med en vit eller svart smal slips för vuxna med en bredd på 6 cm.

Slips på bröllopet?
Ska du gå som bröllopsgäst passar det utmärkt att bära slips. Kolla med brudgummen vad han ska bära så att du inte råkar ha en identisk eller liknande slips som honom. Är det du som är brudgum kan du bära slips, fluga eller kravatt. Sommartid passar ljusa sommarfärger bra i siden och bomull. Vintertid passar dovare färger i ull bra. Se våra särskilt utvalda bröllopsslipsar.

Slips till bröllop. Hos oss hittar du det du söker!

Slips på dop?
Du måste inte bära slips på ett dop såvida inte klädkoden föreskriver det. Men att bära slips på ett dop är oftast uppskattat och kan nästan aldrig bli fel. Även pojkarna får gärna bära slips.

Slips på vintern?
Under årets mörkare månader är ull ett mycket trevligt material vintertid. Det är varmt, andas bra och har en matt färgton vilket passar bra till kavajer i ull. Dova och diskreta färger är att föredra. Prova gärna en stickad slips i ull vilket kan bli riktigt snyggt. Självklart fungerar andra material också bra på vintern även om just ull är en personlig favorit.

Marinblå stickad slips i ull

Slips på sommaren?
På sommaren är bomull och linne trevliga material på slipsen. Dom andas bra och har matta färgtoner. Siden fungerar såklart lika bra om du vill ha mer glans i slipsen. Ljusa och glada färger är att föredra sommartid, gärna med blommönster.

Stort utbud av slipsar med blommönster.

Slips till kostym?
Grundregeln är att om du bär kostym ska du alltid ha en slips. Vilken färg du ska välja på slipsen styrs av vilken färg du har på kostymen och skjortan. Välj slips sist, det är enklast att hitta rätt matchning då. Du ska helst inte ha mer än tre huvudfärger i din outfit. Om du ska ha marinblå kostym med vit skjorta så är ett säkert kort en blå eller mörkblå slips. Slipsen kan dock gärna ha detaljer i andra färger. Kombinera med en vit näsduk och bruna läderskor med ett brunt bälte och du är hemma.

Vi har mängder av slipsar som passar till kostym.

Slips till kavaj?
Att bära slips till kavajen passar i dom flesta situationer. Om du bär udda kavaj (dvs kavaj och byxor i olika färg) så är inte slips ett måste. Du kan lika gärna bara ha en näsduk i kavajen, eller ingenting för den delen. Men vi vill slå ett slag för slipsen då vi helt enkelt tycker att en outfit med kavaj blir mer komplett med en slips på.

När ska barn bära slips?
När passar det för en pojke att bära slips? Det är främst på bröllop, dop, och begravning som barn normalt bär slips. Andra uppklädda tillfällen såsom fester och middagar går också bra. Det är upp till dig och dina barn om ni tycker att det är fint med slips och pojkarna vill vara lika stiliga som pappa. Se vårt stora sortiment barnslipsar.

Vi har slipsar till barn.

Hur lång ska slipsen vara?
Slipsen ska vara så lång slipsens spets slutar precis vid bältesspännet. Att den får perfekt längd är mycket viktigt då det inte ser bra ut om den bli för kort eller för lång. Blir det inte rätt längd är det bara att knyta upp slipsen och göra om allting. Övning ger färdighet! 

Vi visar vilken längs slipsen ska ha.

Hur bred ska slipsen vara?
Slipsens bredd är en smaksak. Det populäraste måttet är 8 cm vilket är standardbredden. En riktlinje när du väljer bredd är att slipsens bredaste del ska ha samma bredd som bredaste delen på kavajslaget. Denna regel följs dock inte alltid så noga, därför är en enklare tumregel att en lång och stor kroppshydda passar bättre i en bredare slips, medan en kortare och mindre person passar bättre i en smal.

Vilken slipsknut är bäst?
Vi rekommenderar ”Four in hand”. Den är snygg, enkel att knyta och fungerar vid alla tillfällen. Slipsknuten blir som snyggast då den är relativt liten och tight åtdragen, vilket Four in hand lämpar sig perfekt för. Knuten ska inte vara stor, klumpig och löst åtdragen. Helst ska knuten även få ett veck i mitten precis under knuten. Detta veck skapar du enkelt genom att klämma ihop slipsen något upptill innan du drar åt knuten. Tänk på att det inte får glappa mellan slipsknuten och skjortan, den måste vara hårt åtdragen, dock inte så hårt att det blir obekvämt eller svårt att andas. Hur du knyter slipsen kan du läsa i vår guide här.

Vilket material ska man välja på slipsen?
Detta är en smaksak. Generellt sett passar ull bra under vintern och bomull och linne bra under sommaren. Siden och polyester passar bra året om. Ull och bomull har en matt färgton, medan siden har en glansig lyster. Polyester kan vara både glansigt och matt beroende på design. Siden och ull är det dyraste materialet medan bomull och polyester är billigare att tillverka. Idag finns det riktigt bra polyesterslipsar som inte går att särskilja från en kvalitativ sidenslips, förutom på priset. Men ofta kan det handla om vilken känsla en produkt ger varför många fortfarande föredrar sidenslipsen.

Vad är en slips i satin?
En satinslips är en slips med en helt slät yta som ger en extra glansig lyster. Satin är alltså en textur och säger ingenting och materialet, många misstar satin för siden. En satinslips kan vara tillverkad av både siden och polyester.

Vilken färg ska man välja på slipsen?
Välj en färg som gärna går i samma färgton som kavajen eller kostymen. Välj slipsen sist efter att du valt ut skjorta och kavaj. Undvik en slips i samma färg som skjortan för då kommer inte slipsen att synas, vilket inte kommer se elegant ut.

Hur vårdar jag slipsen på ett bra sätt?
Först och främst så bör du välja en slips av bra kvalitet, så att den håller länge. En bra slips kännetecknas av bra tyger med lagom stretch, starka sömmar, och bra mellanfoder som ger en snygg knut och bra fall. Gärna att baksidan har samma tyg vilket kallas för self-tipping, vilket vanligtvis bara återfinns på dyrare slipsar.

Tar man hand om sina saker så håller de längre, detta gäller även dina slipsar. Det finns säkert många av oss som har kommit hem efter jobbet eller festen och mer eller mindre slitit av sig slipsen tills den lossnat och sedan kastat den på närmsta stol. Skönt för stunden, absolut, men inte för slipsen. Här kommer därför våra viktigaste tips för att öka livslängden på slipsen.

Öppna slipsknuten: Det viktigaste för att slipsen ska hålla länge är att du alltid knyter upp den efter användning. Lossa på knuten försiktigt, och öppna sedan upp knuten lika försiktigt. Om du drar för hårt för att få loss knuten kommer livstiden på slipsen att förkortas. När slipsen väl är uppknuten så förvara den hängandes, eller löst ihoprullad i något fack.

Ta hand om slipsen genom att förvara den hängandes.

Strykning av slips: Går det att rädda en skrynklig slips? Javisst, men stor försiktighet krävs. Lägg ut slipsen i sin fulla längd innan du börjar stryka, man vill inte ha något ojämnt under den då det kan skapa fula märken. En sidenslips får lätt brännmärken av ett för hett strykjärn. Därför bör du alltid stryka med ett stycke tyg mellan strykjärnet och slipsen. Dessutom bör du alltid börja stryka på lägsta värme. Använd mycket ånga vilket löser upp skrynklor effektivt. Var dock försiktig så att det inte kommer stora vattendroppar från ångan då det kan skapa vattenfläckar som riskerar att inte gå bort. Ifall du inte får bukt med skrynklorna, öka värmen och mängden ånga. Som sista utväg kan du testa att stryka direkt på slipsen, men då får du räkna med att den kan komma att behöva kasseras. Allra bäst är ett strykjärn med högt ångtryck med relativt låg värme. Då skadas inte slipsen och ångan löser upp dom flesta vecken.

Fläck på slipsen: Förutom skrynkliga veck är fläckar det största hotet mot en stilig slips. Och eftersom vi vet hur lätt det kan vara att råka doppa slipsen i soppan får vi inta beredskap för när olyckan väl är framme. Men som i fallet med strykning gäller det även här att vara försiktig för att inte förstöra den. En grundregel är att först skrapa bort maten eller såsen med en kniv eller sked för att få bort så mycket som möjligt från början. Ta sedan en trasa med kallt vatten och gnugga. För fläckar med mycket färg i kan du lägga salt på fläcken så att färgen absorberas. Om du har möjlighet så torka gärna slipsen direkt så att det inte får en vattenfläck. Är du på restaurang så är ett tips att torka slipsen inne på toalettens elektriska handtork med varmluft. 

Det finns också alkoholbaserade fläckborttagare som kan fungera på vin och fettfläckar. Du kan aldrig tvätta slipsen i en tvättmaskin. Då kommer den att bli obrukbar. I vissa fall går det bra att lämna in den på kemtvätt.

Vin på slipsen: Det effektivaste är att ta en trasa med kallt mineralvatten och gnugga. Du kan även lägga salt på fläcken så att vinet absorberas upp. Du kan även testa med en alkoholbaserad fläckborttagare.

Om ingenting hjälper, ja då har du inte så mycket val annat än att bläddra igenom vårt stora sortiment med slipsar online. Lyckligtvis för dig så jobbar vi helt utan mellanhänder vilket gör att vi kan tillverka kvalitativa slipsar till riktigt låga priser.

(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår