Näsduk - FAQ

Näsdukens historia
Har du plats över i hjärnan för onödig kunskap? Om svaret är ja, läs då vidare. Om nej, hoppa till nästa stycke. Från början var näsduken en praktisk accessoar för att torka svett och smuts ur ansiktet under romartiden. Ibland var dom även parfymerade för att dölja otrevliga odörer. Under årens lopp utvecklades detta lilla tygstycke till att bli en rent dekorativ modeaccessoar, men det var först under 1900-talet som den enbart började användas i detta syfte.

PSST! Klicka här för att kolla in ett av världens största sortiment näsdukar online.

Näsdukar i alla färger och material.

Vad är en snytnäsduk?
En snytnäsduk eller snusnäsduk som det också kallas används för att torka svett i pannan och för att snyta sig med. Detta är inte en näsduk och den ska ej förvaras i bröstfickan. Snytnäsduk är något som äldre generationer använde förr och som blir allt ovanligare.

En bröstnäsduk, ficknäsduk och näsduk är exakt samma sak och förvaras alltid i kavajens bröstficka. Dessa används enbart i dekorativt syfte för att göra din kavaj eller kostym ännu stiligare. Du ska absolut inte snyta dig eller torka svett ur pannan med dom.

När passar det att bära en näsduk?
Du kan bära en näsduk närsomhelst då du bär kostym eller kavaj. Du kan bära den till vardags på jobbet eller till fracken på nobelmiddagen. Det fina med en bröstnäsduk är att den är både informell och formell vilket gör att den alltid passar. Dessutom är den otroligt enkel att sätta i bröstfickan med en puff-vikning. Om du har ett gäng näsdukar i olika färg och mönster kan du enkelt variera din outfit från dag till dag trots ett begränsat antal kavajer och skjortor.

Näsduk till frack och smoking?
Bär du frack eller smoking ska du alltid bära en vit näsduk i bomull eller linne.

Näsduk på begravning?
Du kan ha näsduk på begravning även om det inte är ett måste. Den ska alltid vara vit, helst i bomull eller linne även om siden också funkar. Vikning med rakt kant är att föredra. Puff-viking har en mer festlig karaktär och bör därför undvikas.

Vilket viksätt på näsduk ska man använda?
Detta beror först och främst på situation. Den allra vanligaste och enklaste är puff-vikning och passar för ett vardagligt användande. Exempel på passande tillfällen är jobbet, festen eller middagen. Du sätter helt enkelt ett finger i centrum av näsduken och låter den falla ner på fingret. Sedan stoppar du ner den i kavajens bröstficka med den rundade puffen uppåt.

För mer formella tillställningar är vikning med rak kant att föredra. Exempel på situationer är bröllop och viktiga affärsmöten där du bär kostym. Även på begravning är detta sätt att föredra.

Vilket viksätt som är möjligt styrs också av materialet. Bomull och linne passar bra för mer strukturerade vikningar. Siden är betydligt mjukare och är därför svårare att få att hålla formen och passar därför bättre för puff-vikning.

Se vår guide för olika viksätt här.

Näsduken faller ned i fickan?
Att näsduken glider ner i kavajfickan efter en tids användande är ett klassiskt problem, här krävs lite träning på vikningen för att det inte ska hända lika frekvent. Avgörande är att få till en perfekt bredd på näsdukens vikning så att kavajfickans sidoväggar håller näsduken uppe. Viker du näsduken för smalt kommer den att glida ner direkt. Fickans storlek, näsdukens tjocklek och mått spelar alla roll. Det gäller att anpassa vikning efter dessa förutsättningar.

Vilken näsduk ska man välja?
Näsdukens storlek: Det vanligaste måttet på näsdukar ligger mellan 25 x 25 cm till 30 x 30 cm. Något att tänka på är att man inte vill ha en näsduk som bli för stor och klumpig i bröstfickan. Det är inte snyggt med en stor boll som buktar ut. Något mindre näsdukar på 25 x 25 cm är något vi gillar då alla viksätt är möjliga samtidigt som dom inte blir klumpiga i bröstfickan. Vill man ha en större näsduk bör den helst vara relativt tunn för att inte bli för klumpig.

Vilken färg på näsduk? Först och främst måste du ha en vit näsduk i din garderob. Det är nästan lika grundläggande som att äga ett par svarta strumpor. Den vita näsduken kan aldrig bli fel, oavsett vilken kavaj eller skjorta du bär. Du ska alltid ha vit näsduk i bomull eller linne till frack och smoking.

Annars är det fritt fram att låta fantasin flöda fritt när det kommer till färg och mönster på bröstnäsduk. Ett tips är att låta näsduken matcha med skjortan. Eller att näsduken fångar upp färger som finns i flugan eller slipsen. Undvik en näsduk i samma färg som kavajen för då kommer den inte att synas. Med en näsduk vill man skapa kontrast gentemot kavajen.

Matchande näsduk med fluga och slips?
Som brudgum, bestman eller marskalk på ett bröllop är det ett utmärkt val att bära matchande näsduk med fluga eller slips. Likaså om du ska matcha din balpartners klänning när du ska dansa bal. Men i dom flesta övriga situationer är det bättre att inte näsduken är exakt samma som slipsen eller flugan. Dom kan gärna vara i liknande färg och stil, men undvik helst en exakt matchning. Om du trots allt vill ha en exakt matchning så är det inte fel, men det blir automatiskt en mer informell klädsel av festligare karaktär.

Stryka en näsduk?
Jadå det kan man, men använd ett tygstycke mellan strykjärnet och bröstnäsduken och börja på låg värme, använd också mycket ånga. Var försiktigt då för hög värme kan skada näsduken, särskilt siden är känsligt. Men varför behöver du stryka näsduken då den ändå är vikt eller hopskrynklad i kavajfickan? Det kommer inte se bättre ut med en struken näsduk i kavajen.

Fläck på näsduk?
Börja med att skrapa bort så mycket du kan av fläcken. Ta därefter en trasa i kallt vatten eller mineralvatten och försök sedan att gnugga bort fläcken. Om du har möjlighet, torka näsduken genast så den inte får permanenta vattenfläckar som kan lämna mörka ringar på en ljus sidennäsduk.

Vinfläck på näsduk behandlas bäst med kallt mineralvatten som gnuggas bort med en trasa. Därefter en hög med salt som absorberar vinet. Det finns också alkoholbaserade fläckborttagare som kan fungera på vin och fettfläckar.

Hur förvara en näsduk?
Ett tips om du vill hålla ordning och få bra översikt på dina bröstnäsdukar är en grund glasskål med liten diameter i öppningen, 5–10 cm är bra beroende på antal näsdukar i din samling. Vik näsdukarna i puffar och stoppa ner dom samtidigt i skålen. Det är både praktiskt och snyggt samtidigt som det blir enkelt att dra ut och välja vilken näsduk du vill ha för dagen.

(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår