Fluga herr - FAQ

Inledning - Den ultimata flugguiden
En snygg fluga kan verkligen lyfta en outfit. Den kan bäras till kostym, kavaj, frack, smoking eller med bara en skjorta. Dess användningsområde sträcker sig från både formella tillställningar med frack eller smoking till mer informella event som en fredagsmiddag med goda vänner. I denna guide kommer vi att lära dig när och hur du bör använda flugan.

PSST! Klicka här för att spana in ett av världens största sortiment flugor online.

Rödprickig fluga från Neckwear.se

När bör man bära fluga?
Fluga passar vid i princip alla tillfällen då det passar att bära slips. Om du har smoking ska du alltid bära en svart sidenfluga. Bär du frack ska du ha vit bomullsfluga. Om du dansar bal i frack går det dock utmärkt att använda en fluga och näsduk som matchar i färg till din balpartners klänning, material är valfritt även om siden är att föredra. Vid alla tillfällen då du bär kostym eller kavaj passar det att bära fluga, det är upp till dig hur uppklädd du vill vara. Till kostym anses en fluga något mer informell än slipsen. En fluga till skjorta utan kavaj är en informell ledig klädsel som passar vid de flesta tillfällen då du bara vill vara lite extra stiligt klädd.

Fluga på bröllop?
På bröllop kan du bära fluga som brudgum. Bär gärna med en väst så att du utmärker dig som brudgum. Det är populärt att marskalkar och bestman bär matchande fluga som brudgummen. Det är också populärt att marskalkar bär fluga i matchande färg som brudtärnornas klänningar. Ska du vara gäst på ett bröllop funkar det också bra att bära fluga. Men det är aldrig fel att kolla med brudparet först om du känner dig osäker. Tänkte brudgummen bära fluga kan det vara bättre för dig att bära slips. Bär brudgummen slips eller kravatt går det dock utmärkt att bära fluga som bröllopsgäst. Kolla in våra särskilt utvalda bröllopsflugor.

Vi har ett stort utbud av bröllopsflugor

Vilken skjorta passar till fluga?
Vill du vara lite extra stilig på jobbet, middagen eller festen. Använd då en fluga med bara en skjorta. Det är ett enkelt sätt att piffa till din outfit utan att det blir för formellt.

Fluga passar till dom flesta typer av skjortor och skjortkragar. Oavsett vilken skjorta du redan har hemma i din garderob så kommer flugan förmodligen att sitta som en smäck. Skjortan kan vara instoppad men lika gärna ledigt hängandes utanför byxorna. Skjortan utanför byxorna är det mest lediga sättet att bära en fluga på. Bär du kavaj eller kostym ska du helst ha skjortan instoppad om du bär fluga.

Vanlig krage, cutaway, button down, eller klubbkrage spelar inte heller någon roll, fluga passar till alla skjortkragar.

Fluga på midsommarafton?
Ja! Midsommar är ett utmärkt tillfälle att bära fluga och skjorta. Om det är varmt kan det vara skönt att inte bära en kavaj. Vill man ändå vara uppklädd så är en snygg fluga till skjortan ett utmärkt val. Ett tips är att bära en bomulls eller linnefluga för att få en somrig känsla. Du kan ha skjortan ledigt hängandes utanför byxorna då den inte behöver vara instoppad.

Fluga på nationaldagen?
Ja! Nationaldagen är ett utmärkt tillfälle att bära en fluga på. Oavsett om du är på jobbet, ska på middag eller fest så är det en festlig detalj för att fira dagen i ära. Kolla in vår kollektion “No Nationality” som är framtagen just för nationaldagen trots det motsägelsefulla namnet.

Vi har flugor med ala länders flaggor.

Fluga på begravning?
Nej, på en begravning ska man alltid bära slips.

Vilken modell på fluga?
Färdigknuten vs oknuten? Detta är främst en smaksak. Tycker du det är krångligt att knyta en fluga och inte vill lägga tid på att lära dig, skaffa då en färdigknuten. Det är betydligt vanligare med färdigknutna flugor idag än oknutna. 8 av 10 flugor vi säljer är färdigknutna. Det som särskiljer en färdigknuten och oknuten fluga är att den sistnämnda aldrig blir helt symmetrisk efter att den knutits. Denna asymmetri visar att den är egenknuten och ger en viss charm och en något högre stilgrad. Så om du redan kan knyta en fluga kan du lika gärna uteslutande köpa oknutna flugor.

Vi har stort utbud av både knutna och oknutna flugor.

Smal fluga: Passar vid alla tillfällen då du tänkt bära en fluga, det är en smaksak om du hellre föredrar en smal fluga eller en vanlig. Se våra smala flugor.

Svart smal fluga

Fluga med spetsiga ändar: Passar vid alla tillfällen då du tänkt bära en fluga. Det är en smaksak om du föredrar en vanlig fluga eller en med spetsiga ändar (även kallat diamond tip). Du kommer garanterat att få fler positiva kommentarer med denna variant då den sticker ut mer, på ett snyggt sätt. Se våra spetsiga flugor.

Fluga med spetsiga ändar.

Stickad fluga: Riktigt snyggt och något man ser alldeles för sällan. Om du får feeling på denna modell, tveka inte. Den passar lika bra vid alla tillfällen som en vanlig fluga, bara att den möjligtvis är något coolare. Se våra stickade flugor.

Stickad fluga i ull

Hur knyter man en fluga? 
Som tur är finns det bara ett sätt att knyta en fluga på. Se vår guide med video och bilder här.

Vilken färg och mönster ska fluga ha?
Något du bör tänka på är att flugan inte ska ha samma färg som skjortan. Då kommer den helt enkelt inte att synas. Förutom svart sidenfluga till smoking och vit bomullsfluga till frack finns inga regler för färg eller mönster på flugan. Endast fantasin sätter gränserna. Desto starkare färg och mönster på flugan, ju mer vågat är det. Vill du spela säkert, bär då en något mer diskret färg och mönster. Det är alltid snyggt med en fluga som går i samma färgton som kavajen eller kostymen, men du kan lika gärna använda flugan som en färgklick på din outfit.

Vilket tyg ska flugan ha?
Till smoking ska det vara siden, till frack bomull. Ska du dansa bal och matcha din balpartners klänning så är siden att föredra då materialet ger en vacker glans vilket passar bra till skimrande klänningar. Utöver detta finns inga regler. Sommartid passar bomull och linne bra. Höst och vinter passar ull särskilt bra. Siden och polyester passar lika bra året om.

(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår