Slipsens material – Vad ska man bära?

Slipsen. Den har hängt med sedan 1700-talet när Engelsmännen spetsade till den kravatt som Ludvig XIV hade gjort populär efter han sett den kroatiska militärens kravatter på mitten av 1600-talet. Men så länge slipsen har funnits har det funnits olika sätt att bära den och framförallt olika material att låta den bäras genom. Och när det kommer till material finns det flera saker som spelar in. Oftast är det dock en ren smaksak kring vilket stil du vill skapa för dig själv men det finns vissa förhållningsregler - som att siden passar bättre på sommaren än vad ull gör den passar tunnare tygkavajer. Eller att polyesterslipsen håller inne doft lite för väl medan den även håller sig ren väldigt väl samtidigt som satängslipsen måste handskas varsamt. Här nedan går vi igenom några fler särdrag för de olika slipsmaterialen. 

 

Sidenslipsen

Siden är det överlägset vanligaste materialet på en slips vare sig det är på arbetsplatsen eller på efterfesten. Anledningen till detta är dess simplistiska men samtidigt eleganta blanka utseende och höga kvalitet. Siden lämpar sig bättre till årets varmare månader då materialet passar bra till kavajer i tunnare tyg som bomull och linne. För en slips med maximal livslängd är siden att föredra och vår främsta rekommendation när det gäller slipsköp. 


Polyesterslipsen

Polyester är ett syntetiskt material som är känt för att vara ett billigare alternativ till siden men som fortfarande äger ett liknande utseende. En baksida med materialet är dett håller dofter väldigt väl och därför kan parfymen du sprutade på för någon dag sedan fortfarande anas. Bonusar med materialet dock är att det är bra på repellera vatten och fläckar vilket gör att den håller sig hel och ren längre.


Kashmirslipsen

En slips i ett fantastiskt material är kashmirslipsen där ullen kommer från får från det höglänta Nepal. Italienska tillverkare har gjort sig kända för sina fina kashmirslipsar men på senare år har även Kina blivit allt bättre på denna konstform. Oftast blandas kashmiren med siden eller vanlig ull. Detta får att få kashmirens fina yta och kvalite samtidigt som man får de andra materialens goda egenskaper. Fungerar väldigt bra under höst och vinter det det matchar väl ihop med grövre tyg.


Satängslipsen

Satäng är inte lika mycket ett eget material som det är en vävteknik av material med långa fibrer så som siden, bomull eller viskos. Att tänka på är att vårda slipsen väl då även små sår på slipsen står ut på grund av dess blanka yta. Satängslipsen tar sig ändå in på den här listan då dess hela blanka yta ger den ett exklusivt och elegant uttryck som passar perfekt till formella tillställningar. 


Ullslipsen

Ullslipsen, precis som kashmir, lämpar sig väldigt bra till vårt nordiska, kalla klimat. Detta material är att föredra under hösten och vintern då det passar bra till kavajer i grövre tyg så som en klassisk tweedkavaj. Ullslipsen och den avkapade virkade ullslipsen med rak kant ett bra alternativ för de där gångerna du vill känna dig stilig men mindre uppklädd. En liten notis är att vid användning av den grövre ullslipsen bör man använda Four-in-hand knuten.


Bomullsslipsen

Även bomullslipsen ger ett mer bekväm och avklätt intryck, men passar ändå bättre till våren och sommaren då den är tunnare och ger ett ljusare och livligare intryck. Bomullslipsen kommer i vävd eller stickad form och där framförallt det senare ger slipsen en rustik look som är väldigt inne just. En charmig detalj med ullslipsar är att beroende på strävheten på fårets som klipps för att skapa ullen så ger den olika strävhet på slipsen och därmet olika utseende. 

(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår