Slipsvård


Vi vet väl alla att om man tar hand om sina saker så håller de längre. Detta gäller även dina slipsar. Det finns säkert många av oss som har kommit hem efter jobbet eller festen och mer eller mindre ryckt och slitigt i slipsen tills den lossnat för att sedan dra av den och kasta den på närmsta stol. Skönt för stunden, absolut, men inte i längden. Därför kommer här en liten lektion i slipsvård.
Vi kan börja med tre snabba:

  1. Efter att slipsen har använts bör den knyats upp då den annars får fula och onödiga veck.
  2. Dra sedan slipsen försiktigt mellan pek- och långfingret så att rynkorna som kan sitta kvar från knuten försvinner.
  3. Förvara slipsarna med en slipshängare, detta gör att sidentyget håller sig slätt och rakt. Ett alternativ är att rulla ihop slipsen och förvara den I någon form av fack.


Strykning av slips

Men om vi nu väl har haft en sån där stressig dag eller kväll och slipsen väl har slitits av och skrynklats - går den att rädda?
Det gör den. Det bör den. För endast ett skrynkligt parti vid fel plats på slipsen kan få vattenring-effekter på resten av tyget genom att till exempel knöggla till knuten så att den blir i princip omöjlig att få jämn. Då har du plötsligt en sned slips som motverkar det eleganta syfte slipsen ger.
Så om din slips är skrynklig eller veckad kan man stryka den, försiktigt. Helst ska man inte stryka direkt på tyget om du har en sidenslips. Lägg istället en fuktig tunn handuk eller lakan mellan slipsen och strykjärnet. Börja med att stryka på låg värme och ifall skrynklorna ändå inte försvinner kan man fukta på lite mer samt höja temperaturen en aning. Men var försiktig som sagt, strykning kan göra att materialets glans försvinner samt att slipsens rundade kanter blir tillplattade. För varm strykning kan också få slipsens sömmar att lämna märken efter sig på yttertyget.
Ett annat alternativ är att ånga slipsen. Det gör du genom att låta den hänga och få varm vattenånga över sig vilket i sin tur rätar ut skrynklorna. I värsta fall om skrynklorna ändå inte försvinner får man som en sista utväg att stryka direkt på slipsen på låg värme och med lätt tryck. 


Fläckbortagning

Förutom skrynkliga veck är fläckarna det största hotet mot en stilig slips. Och eftersom vi vet hur lätt det kan vara att råka doppa slipsen i lunchen eller droppa ner den med dryck så får vi istället inta beredskap för när olyckan väl är framme. Men som i fallet strykning gäller det även här att vara försiktig. En grundregel som gäller för de flesta typ av spill är att först skrapa bort maten eller såsen med en kniv eller sked för att få bort så mycket som möjligt från början. Eller dränk såret i salt om det är en rödvinsfläck och låt vinet absorberas upp. Doppa sedan helst någon sorts av tygduk, helst inte papper då papper har lätt för att fastna i tyget, i lite vatten eller mineralvatten och badda försiktigt bort fläcken. Är du hemma får du hellre använda någon form av fläckborttagningsmedel. Efter det försöker du ta dig till närmsta värmekälla i form av en handtork eller hårtork på lätt värme för att förhindra att det blir kvar en vattenring på slipsen. 
Om inte detta hjälper - ta dig till närmsta kemtvätt. Eller bläddra igenom våra kollektioner av nya enfärgade och mönstrade slipsar.


Slipshängare

Slutligen när du har gjort allt detta och vill undvika nya veck och skrynkel eller farliga vinflaskor så finns det slipshängare som är mycket mer hjälpsamma än sovrums- eller köksstolen. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår