Slipsskolan - slipsens vett och etikett

Slipsen är en av mannens främsta accessoarer. I Sverige har vi historiskt sätt inte haft samma starka slipskultur som finns i exempelvis England eller Italien. Dock har slipsen varit under framväxt de senaste åren och har idag blivit ett stilelement som rört sig utanför jobbet till en mer avslappand och förhöjande vardagslook. Fördel med att ha många slipsar i garderoben är att du kan få en varierad klädsel trots ett begränsat antal kavajer och kostymer - stor förändring med liten möda.
Här nedan listar vi vanliga frågor och svar kring slipsen:
 

Vad utmärker en kvalitetsslips?

Stoppstygnet som håller ihop slipsen samt övriga stygn ska vara slitstarka med vissa stretchegenskaper. Speciellt ska sidenslipsen ha lite extra stretch och om man drar i den så ska den ge med sig en aning.
När du knyter en slips är det viktigt att dessa går att dra åt och sedan släppa loss igen när knuten släpps upp. Slipsen ska vara slät och jämn utan in- eller utböjningar - känn efter detta när du köper slips genom att dra med båda fingrarna över slipsen. Slipsen ska ha även ha ett naturligt fall och inte snurra och vrida sig, vilket isånafall är ett tecken på ett undermåligt innerfoder. 


Vilken bredd ska man ha på slipsen?

Slipsbredden brukar normalt variera mellan 3-10 cm. Det finns inget korrekt svar på hur bred slipsen ska vara då detta måste anpassas efter övrig klädsel, bärarens kroppsliga egenskaper samt efter rådande slipsmode, eller självklart - eget tycke. Slipsen bredd påverkas i stor utsträckning av skjortkragens och kavajslagens vidd men bör även anpassas efter ansiktsform och kroppsvidd. Personer med brett ansikte och bred kropp bör minst välja en slips i normal till bred bredd (8-10cm). Om du känner dig osäker är det säkraste kortet den breda slipsen med 8 cm i bredd. Den bredden blir nästan aldrig fel oavsett klädsel och kroppsform.

Hos oss på Neckwear har valt att dela in våra slipsar i två olika huvudbredder som vi anser är dem mest optimala - nämligen 6 cm och 8 cm. Vi har valt de här två måtten på slipsarna eftersom vi tycker dessa bredder är de mest stilsäkra. Vi har även slipsar med annan bredd - 5 cm och 7 cm. Dessa bredder återfinns framförallt bland våra stickade eller virkade slipsar. För den store och långe mannen kan det lämpa sig med en extra bred och extra lång slips. Är detta något ni önskar beställa kan vi ta hem detta vid behov om ni kontaktar vår kundtjänst.
 

Slips till kavaj och kostym? 

Om du ska klä dig i kostym eller kavaj så är slips och näsduk ett väldigt bra val. När man bär en kavaj över skjortan bär de flesta en bred slips, vissa matchar detta med en näsduk medans andra väljer endast det ena eller andra. Det är snyggt att matcha näsduken med skjortans färger, har du en blå skjortna är det perfekt att bära en näsduk med små detaljer i blått. Men som vi även har fått ta del av i intervjun med Simon Allansson till exempel så är både slipsen och näsduken ett sätt att spraka till med olika färgdetaljer mot en olikfärgad skjorta. Dock anses det oftast snyggast att matcha slips och näsduk med varandra. Vi har därför flera färdiga slips-set med matchande näsduk på lager som finns att köpa till rabbatterat pris.


Vilken slipsknut är snyggast?

Slipsknuten bör anpassas efter övrig klädsel samt efter bärarens längd och vikt. Om du osäker är på vilken knyttyp som är du så är en Halv-Windsor en perfekt medelväg som fungerar ovasett klädsel och kropplängd. Halv-Windsor är en blandning av en Hel Windsor och Four-in-hand. Fördelen med en Halv-Windsor är att den håller sig symmetrisk och knuten blir inte lika “blaffig” som med en windsor slipsknut. Den är lätt att knyta, ger en snygg kant på slipsknuten och är dessutom komfortabel. Den fungerar till de flesta kragar och passar bra för både för breda och smala slipsar. Passar bäst till sociala tillställningar eller fester som inte är för formella. För dem lite grövre ylleslipsarna i ull eller kashmir rekommenderar vi istället Four-in-hand knuten. Detta är en av de vanligaste knutarna och passar till smalare slipsar för de där mer seriösa situationerna som jobbintervjuer eller affärsmöten. Vid högt formella tillställningar som bröllop eller riktiga power-affärsmöten är det bättre att köra med Hel-Windsorn som är ansedd som den mest eleganta slipsknuten.

Klicka här för att lära dig dom olika slipsknutarna.


Bygg en basgarderob med slipsar

Först och främst bör en basgarderob av slipsar innehålla en svart och en vit slips då detta hör till klädkoden vid begravningar och bröllop. Därutöver bör man ha ett antal enfärgade sidenslipsar då enfärgat i regel används till än mer formell klädsel. Bra tips då på färger är exempelvis mörkblå, vinröd och mörkbrun då dessa färger håller en diskretare ton till den mer formella klädslen samtidigt som dessa färger passar bra till svart och marinblå kostym.

Men för att ge din slipssamling ett brett spektra bör den även innehålla ett antal mönstrade slipsar som passar betydligt bättre till en ledigare och mer avslappnad kläd
sel. Basgarderoben får även gärna innehålla slipsar i olika material så att klädslen kan anpassas efter säsong och väder. Ullslipsar passar bra till hösten och vintern tillsammans kombinerat med kavajer i grövre tyger så som tweed. Under vår och sommar är linneslipsar ett utmärkt val till de tunnare kavajerna i bomull eller linne. För den som inte använder slips särskilt ofta till vardags eller i jobbet så räcker det med 5-10 varierande slipsar för att klara sig. Däremot bör den frekeventa användaren som dagligen bär slips på jobbet ha minst olika 30 slipsar i garderoben för att kunna variera klädslen och inte använda samma slips två gånger under en och samma arbetsmånad. En ny look varje dag helt enkelt.
 

Stickade / Virkade slipsar

Den virkade slipsen är en variant som fått nytt liv de senaste åren. Särskilt den finvirkade ullslipsen är ett utmärkt val för den som vill vara stligt klädd men samtidigt ha en avspänd look där den vävda sidenslipsen ger ett mer formellt intryck. Den stickade slipsen är ett utmärkt val att bära under en v-ringad eller u-ringad stickad tröja. Den matta ytan hos den virkade slipsen gör att höstens och vinterns kavajtyger passar alldeles utmärkt ihop. 
Mer om slipsmaterial kan du läsa om här

Hur lång ska slipsen vara?

Traditionellt sett ska slipsen sluta vid eller precis ovanför bältesspännet. Stilmedvetna betraktare ser direkt om någon knutit sin slips så att den har blivit för kort eller för lång. Har längden blivit fel får man helt enkelt lösa upp knuten och börja om på nytt för att justera längden. Ett tips för korta män är att göra slipsen något kortare så att den slutar ovanför bältet, på så sätt skapas en illusion av att bäraren ser längre ut. I övrigt är en tumregel att hela knappraden på skjortan ska döljas av slipsen. 
 

Slipsmodet 2021

2021 har slipsmodet börjat återgå till något smalare slipsar. Likaså har slipsar i andra material än siden haft en stark framväxt, särskilt då ull och bomull. Framförallt är det ull som har tagit stora marknadsandelar under hösten 2015 och lär även vara det hetaste under 2021 tillsammans med den nya specialvävda shantungslipsen.

 

Slipstillfällen – När slipsen är ett måste:

 

Bröllop

Grå eller mörkblå är de mest använda och mest ansedda färgerna för kavajen under bröllop. Svart och vitt har traditionellt undvikits då de är accossierade till begravningar. Detsamma gäller slipsar, även om både den kavaj- och slipsfärgkoden har börjat avta i modern tid. Speciellt om bröllopet sker under dagstid. Bär gärna matchande kostym, alltså inte en färg på byxorna och en annan till kavajen. Detta gör det även lättare att matcha in slipsen med outfiten. Varför inte då en stark positiv färg som orange till den marinblå kostymen. Skjortan bör för övrigt vara ljus, vit eller ljust krämfärgad. Detta ger dig många valmöjligheter vad gäller slipsen.  
 

Begravning

Vid begravningar anses den korrekta begravningsklädseln för herrar att vara svart kostym, vit skjorta med svart eller vit slips, svarta skor och strumpor, svart rock, svarta handskar och vit halsduk. Den viktigaste regeln för begravningsslipsen är att de närmsta anhöriga bär vit slips medan övriga bär svart slips. Gällande bredden på slipsen vid begraving finns det ingen fastställt klädkod, men det absolut vanligste är en bred slips med en bredd på 8 cm.
 

Studenten

Studenten är ett glatt tillfälle då man bör bära slips till kostymen. Här finns det ingen klädkod på färg eller material utan det står fritt all välja bland färgglada slipsar med mönster eller enfärgat. Således kan vi rekommendera alla slipsar, både breda och smala. Ett särskilt tips är våra slipsar i bomull som passar perfekt under vår och sommar. Ett tips är att köpa en slips som du även känner dig bekväm med vid andra tillfällen så att den kan komma till använding under många år framöver.
Om du är osäker på vilken slips du ska köpa till studenten är ett säkert kort en ljus sommarslips i blått som alltid passar bra till en mörk kostym i blått eller svart.

Som student ska man på dagen i ära bära kostym i svart, marinblått eller blått. Färgen på skjortan bör vara vit, ljusblå eller blå. Till detta bär man slips och gärna en näsduk, ett par manschettknappar är inte ett måste men en trevlig detalj. Gällande färg och mönster på accessaorerna är det fritt fram att ta ut svängarna. En blommig slips i färgglada sommartoner fungerar lika bra som det säkra kortet, en enfärgad marinblå slips. För näsduken är det bara att experimentera med olika mönster och färger för att se vad som passar till, köp hem ett par olika och prova dig fram. Det är endast fantasin som sätter gränserna. Ett säkert kort är annars den vita näsduken som är en odödlig klassiker.

(0)

Kundvagn

Vi använder cookies. Om du fortsätter att använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta. Jag förstår