När du som man gästar ett bröllop är det relativt enkelt att följa de klädkoder som anges i inbjudan. Vare sig det gäller klädkod kavaj, mörk kostym, udda kavaj eller smoking så finns stort utrymme att göra sin outfit personlig och stilsäker. Denna artikel syftar till att vägleda dig till en perfekt bröllopsoutfit när du äntrar bröllopet som gäst, särskilt när det kommer till de olika val du har när det kommer till accessoarerna. 

Vi inleder med att i korta drag redogöra för vad de vanligaste klädkoderna innebär: 

Smoking

Smokingkavaj och smoking bärs tillsammans med enhetlig färg, som antingen är svart eller midnattsblå. Smoking bärs med svart sidenfluga och vit näsduk.

Mörk kostym

Ovandelen och underdelen ska vara i samma färg och tyg – midnattsblå eller mörkgrå. Under kavajen bärs en vit skjorta, alternativt ljusblå. Slips eller fluga är obligatoriskt och kompletteras med en näsduk. 

Kavaj

Klädkod kavaj innebär en enhetlig kostym, alltså samma färg och tyg på över- och underdel där skjortans färg är valfri. Slips eller fluga är obligatoriskt.

Udda kavaj

Udda kavaj innebär att du kan använda olika färger och material på underdel respektive överdel. Accessoarer väljs efter smak och önskemål och är inte obligatoriskt.

Färg och mönster på accessoarerna

När du som bröllopsgäst ska välja accessoarer till dina kläder så är din smak och tycke de viktigaste faktorerna. Enligt de konventionella klädkoderna enligt ovan är det i de flesta fall obligatoriskt med slips eller fluga, men det är helt upp till dig vad du väljer för färger och mönster (med undantag för smoking). Om du har med dig en partner så det viktigt att matcha färgerna med dennes klädkänning eller outfit. Undvik att matcha så att färgerna ”nästan” matchar med din partners klänning/outfit. Matcha istället med färger som passar bra ihop med varandra, risken finns annars att det ser utklätt ut och inte uppklätt. Köper du och din partner era plagg och accessoarer från olika leverantörer är det sällan de har exakt samma nyansfärg, därav vårt råd att använda två olika färger som passar varandra på de olika plaggen. 

Matchning av accessoarer

Det är många fall mycket stilsäkert att använda slips eller fluga i samma mönster som näsduken. Att vara enhetlig är både snyggt och praktiskt. Ibland kan det dock vara snyggt och utstickande att använda olika färger på slips/fluga respektive näsduk. 

Plocka upp färger från ena delen

Om du vill matcha färger med slips/fluga och näsduk, matcha då i så fall med olika färger som passar med varandra. Det finns såklart många bra färgkombinationer men här är en lista på färgmatchningar som är en vägledande utgångspunkt när du ska matcha färg och mönster på accessoarer.

  • Blått med oranget/brunt
  • Rött med grönt
  • Gult med lila

I Neckwears sortiment finns många slipsar med olika mönster, allt från sprakande och utstickande till mer diskreta. Det kan därför ibland vara svårt att hitta en exakt färgmatch. Det som kan vara 

stiligt då är att plocka upp en färg, från exempelvis mönstret i slipsen och använda den i en enfärgad näsduk, eller vice versa. Här kommer några stilsäkra kombinationer av accessoarer vi på Neckwear rekommenderar.

Färg på skor och bälte

Bälte är en mycket snygg och praktisk detalj du kan använda till din outfit. I Neckwears sortiment finns ett urval av elastiska bälten i olika färger, perfekta att matcha till antingen skorna och/eller dina accessoarer. Ett grönt bälte passar exempelvis utmärkt till en mörkbrun slips, likaså till mörkbruna skor. Precis som vi tidigare rekommenderat så behöver man inte matcha exakt färg, det viktigaste är att färgerna passar varandra och att valet är inom klädkoden.

Känn frihet till kreativitet

När du som gäst till ett bröllop ska välja accessoarer uppmanar vi dig att välja efter dina personliga preferenser. Så länge du håller dig inom givna klädkoders ramar och inte överdriver eller ämnar att överglänsa brudgummen så är det ganska fritt att välja det du känner dig stilig i. 

Andra accessoarer

Lägg den där sista touchen på din outfit med andra accessoarer. Du kan exempelvis skippa bältet och använda hängslen, vilket är ett mycket elegant alternativ. Kavajnålar som ökar i populäritet är också en mycket elegant detalj och kan vara något som verkligen sätter pricket över i:et. Är det lite kyligare ute, komplettera looken med en scarf vilandes runt nacken, under kavajen. Manschettknappar är heller aldrig fel, likaså ett snyggt armband - möjligheterna är många. Trots de kanske ibland lite stelbenta klädkoderna har du som bröllopsgäst minst sagt stora möjligheter att hedra brudparet med att äntra festen mycket stiligt på deras stora dag.