Smoking

Klädkod smoking är den mest formella av alla klädkoder. Trots sin formalitet är den dock mycket enkel att följa på grund av sina tydliga regler. På ovandelen bärs smokingkavaj där underdelen är smokingbyxor med revärer i siden. Byxorna ska vara raka utan slag. Kavaj och byxa är med fördel i samma färg, men vit smokingkavaj gå utmärkt till sommarbröllop. Vit smokingskjorta med plisserat bröst är det mest klassiska - matcha gärna med personliga manschettknappar. Svart fluga är obligatoriskt, stor som liten, det har ingen betydelse. Fluga i siden anses dock vara mest elegant. Komplettera gärna med svarta hängslen och gördel för att fullborda smokinglooken. Svarta lackskor är också obligatoriskt.

Sammanfattning av klädkod smoking:

 • Kavaj och byxa i samma färg, på sommarbröllop går dock vit smokingkavaj bra.
 • Smokingskjorta och fluga är obligatoriskt.
 • Komplettera med gördel och hängslen.
 • Glöm inte svarta lackskor.

Mörk kostym

Den klassiska klädkoden mörk kostym tillhör en av de absolut vanligaste. Ovandelen och underdelen på kostymen måste vara i samma färger och tyg. Utgå från att kostymen ska vara enhetligt mörkblå, eller mörkgrå där du använder bruna eller svarta skor - oxfords är att föredra.

Under kavajen bärs en vit skjorta, alternativt ljusblå. Trots den formella karaktären på klädkoden finns här ändå möjligheter att variera sig genom accessoarer. Använd den obligatoriska slipsen eller flugan och se till att matcha med en elegant näsduk. Använda gärna olika matchande färger och mönster på slipsen/näsduken, annars fungerar en vit eller enfärgad näsduk tillsammans med en mer utstickande slips alldeles utmärkt.

Sammanfattning av klädkod mörk kostym:

 • Mörk enhetlig kostym med vit eller ljusblå skjorta.
 • Låt snitten på kostymen och accessoarerna sätta prägeln på din look. 
 • Matcha olika färger på slips/fluga med näsduken. Vit näsduk funkar alltid, men är mindre personligt.
 • Slips eller fluga är obligatoriskt.

Kavaj

Klädkod kavaj är aningen mindre formellt men innebär fortfarande en del regler man bör ta hänsyn till. Viktigt är att klädkod kavaj innebär att du ska ska ha en enhetlig kostym, med samma färg och tyg på över- och underdel. Skjortans färg är valfri, men var noggrann med att skjortans färg matchar med resten. En tumregel är att det är mer elegant att ha ljusare färg på skjortan än på kavajen. Utgå från att ju mörkare kavajen är och ju ljusare skjortan är, desto mer formellt blir det. Det fina med denna klädkod är att du verkligen kan sätta din egen prägel på en formell look. Likt mörk kostym är slips eller fluga obligatoriskt även i denna klädkod, men här kan du dock ta ut svängarna färgmässigt och sticka ut. Låt din personlighet uttryckas genom både kostymen och accessoarerna! Skorna bör vara mörka om klockan slagit 18.00.

Sammanfattning av klädkod kavaj:

 • Kavaj betyder egentligen ”kostym” där över- och underdel ska vara i samma färg och tyg.
 • Var personlig i din look, men håll dig inom givna ramar.
 • Ju mörkare kostym och ju ljusare skjorta, desto mer formell blir looken. 
 • Slips och fluga är obligatoriskt. 
 • Välj gärna ett mer vågat mönster eller färg på accessoarerna eller håll det bara enkelt. Du väljer!

Udda kavaj

Klädkod udda kavaj är en av de mindre formella klädkoderna där du har mer fria tyglar i ditt klädval. Udda kavaj innebär att du kan använda olika färger och material på under respektive överdel. Underdelen kan exempelvis vara en chinosbyxa och överdelen en somrig kavaj, låt valet styras av säsongen. Kavaj är alltid ett utmärkt val, även för ett casual sommarbröllop, passa därför på att använda ljusare kläder för att möta den varma sommardagen med stil.  

Slips eller fluga är inte obligatoriskt men använd det gärna ändå, här kan du göra härliga statement med att exempelvis matcha en elegant mönstrat slips med en näsduk i matchande färg. Färgvalet är fritt på samtliga plagg så använd din fantasi och kreativitet för att utrycka dig på ett smakfullt och personligt sätt.

Sammanfattning av klädkod udda kavaj:

 • Över- och underdel är med fördel olika i både färger och material.
 • Använd ljusare färger om det är ett sommarbröllop för en mer ledig men stilig look.
 • Slips och fluga är valfritt.
 • Gör statement med snygga accessoarer med olika mönster och färger.