Alla Hjärtans Dag är här. Vad härligt. Kärlek som flyger runt i luften; uppsprättade brev, röda rosor och tända middagar. Förmodligen har du redan fixat allt det där, men vet du vad du ska ha på dig? Inte? Då kan du låna lite inspiration av Sankt Valentin själv.
 

Först lite bakgrundshistoria
Det ligger en pirrig mystik över hela alla hjärtans dag – Vem var blommorna ifrån? Vem i klassen skriver som en katt?  Har Lisa frågat dig på dejt? Ja, Nej, Kanske. Mystiken stannar inte där, den sträcker sig ända tillbaka till dagens ursprung och vem den sprang ur. För man vet inte riktigt än idag vem dagens upphovsman var. Eller vem av dem hon var.

Den katolska kyrkan erkänner minst tre personer som har helgats att bli Sankt Valentin. En av dessa gjorde uppror mot påvens beslut att unga män inte skulle  få gifta sig eftersom de gjorde sig bättre som soldater utan fru och barn. Denne Valentin stod upp mot påven och det kostade honom en ihjälstening runt 1400-talet.

En annan Valentin tillfångatogs av romarna då han försökt rädda kristna ur romerska fängelser, där de ofta torterades och mördades. Väl tillfångatagen inuti fängelset ska Valentin ha skickat det första alla hjärtans dag-brevet, eller ”Valentine greeting” på engelska, till fångvaktarens dotter som han var förälskad i. Han ska ha signerat brevet med ”From your Valentine”, som i varierande former är praxis att avsluta sitt brev med i till exempel USA. 

Men de romerska, jag hittade inte alla, Valentinarna är inte alla potentiella upphovsmakare. Den brittiske diktaren och författaren Geoffrey Chaucer har även han skrivit om något som kan ha varit grunden för vår alla hjärtans dag. Innan hans dikt ”The Parliament of Fowles” som skrevs 1375 fanns inga tecken på någon alla hjärtans dag. Ändå refererar dikten till en Sankt Valentin på den 14 februari:
'För detta var sänt på Seynt Valentynes dag / När varje fä kommer dit för att välja sin partner'. 

Vem det än var som var den riktiga Valentin så har vi några bilder som gör att du kan klä dig precis (nja, inte precis) som Valentin. 
 

 

Färger och detaljer
Okej, ni gissade rätt – rött är den stora färgen även för Valentinarna. Jag hade hoppats på något lite mer spännande men klyschor och traditioner kan fungera av en anledning. Trots det skriver många modesidor att mörkt och vitt är färgerna att klä sig i på hjärtedagen. Men vill man fortfarande följa de gamla fotstegen och inspirera från de fortlevande legenderna kan man skaka om outfiten lite.
 

Mestadels rött i hängande tyg.

Bildlänk 1 
Den första bilden relaterad till den första Valentin, som blev stenad, är en fantiserad bild av Valentin som barn. Det är många röda inslag - hjärtats och passionens färg. Och än mer än rött är det guldnyanser som dominerar outfiten. Det finns även inslag av blått – marinblått vid smalbenen och ljusblått vid bröstpartiet, halsen och axlarna.

Skulle man översätta den här dåtida dräkten till en modern middagsklädsel kan man snitsa på sig en röd kostym, skjorta eller väst. Har du någon guldig skjorta hemma så tar du på dig den; alternativt ett guldhalsband, scarf och guldklocka. Sedan ett par marinblå strumpor längst ner och en ljusare blå näsduk i bröstfickan. Kanske en ljusblå slips, fluga eller scarf kring halsen.
Skorna kan vi tyvärr inte se men om du har några guldfärgade hemma..

Bildlänk 2
Nästa bild påminner om den första men här är det rött som är den dominerande färgen med guldade kanter och marinblå detaljer. En röd kostym med gyllene krage skulle vara nåt här. Eller den gyllene scarfen över halsen. Sedan något guldigt vid handlederna som en klocka eller armband. De mörkblåa detaljerna  vid ärmarna skulle kunna vara en marinblå skjorta som bryter av allt rött och får in modefärgen mörk i outfiten. 

Bildlänk 3
Den sista är favoriten. Även om Geoffrey Chaucer (bilden) oftast hade svart på sig så passar den i hans röda look in bättre på temat. Åter är det mestadels rött, här med guldet runt halsen (scarf, halsband) och svarta detaljer vid armarna (klocka, armband). OCH den röda mössan som Chaucer ofta gick runt i. Han kanske inte såg ut som någon charmör, men det var han historiskt bevisat.

Just den släpande mössan kan vi inte hjälpa er med men med lite fantasi ser stilen lite ut som en huvtröja, eller som en röd scarf  virad runt hjässan. Och säga vad ni vill om 1400-talsstilen i övrigt – men på alla hjärtans dag kan den få er att stå ut, rött och passionerat.
 


Text: Fredrik Palmqvist | Moderedaktör
Foto: Neckwear, Eton

Källor på länkar:
”Guldiga” scarfer: https://www.neckwear.se/kategori/SidenscarvesAC
Röda scarfer: (https://www.neckwear.se/kategori/SidenscarvesAC)
Blå Manschettknappar: https://www.neckwear.se/kategori/manschettknappar
Guldiga Manschettknappar: https://www.neckwear.se/kategori/manschettknappar
Guldiga klockor: https://www.neckwear.se/kategori/klockor
Svarta klockor: https://www.neckwear.se/kategori/klockor
Armband: https://www.neckwear.se/kategori/armband
Blå Halsdukar: https://www.neckwear.se/kategori/halsdukar
Röda Halsdukar: https://www.neckwear.se/kategori/halsdukar
Blå Näsduk + Fluga: https://www.neckwear.se/kategori/Fluga--nasduk
Blå slipsar: https://www.neckwear.se/kategori/slipsar
Blå skjortor: https://www.neckwear.se/kategori/Skjortor