Lär dig allt om skorttyger -

Poplin
Poplin är en av de mest grundläggande vävningsteknikerna tillsammans med satin och twill. Varje inslag korsar varpens trådar (den längsgående tråden i ett vävt tyg) - varannan över och varannan under.  Denna teknik ger ett finribbat och slätt intryck, men tittar man noga ser man ett tunt prickigt mönster. Tyget är tunt och svalt och platt och används ofta inom affärs- och uniformssektorn. Även den svenska militären använder poplin till deras träningskläder. Poplin passar också till exempel väldigt bra med dubbelmanschetter.

 

Oxford
Ett skjorttyg i panamabindning, det vill säga tvåskaftsbindande (den vanligaste vävtekniken, under över) - men där trådarna följs åt två och två. Oxford blir därför tjockare och tyngre än poplin och har en grövre yta. Detta gör att det passar bättre till höste/vinter. Oxford blir dels på grund av tyngden till ett mer informellt tyg som passar på after worken med ett par jeans och någon tunnare jacka. Oxford är dock mångbottnad och kan förvaras hemma som allt-i-allo-skjorta, men gör sig alltså vanligtvis bättre till finvardag. 
 

Twill
Twill är en synomym till bindingen ”kypert” men har blivit till en allmän beteckning på olika kraftiga bomullstyger som är vävda i kypert - som bildar diagonala ränder i tyger. Fiskben och hundtand är en kända varianter av kypert (twill). Twillen är väldigt hårt packat och kan ibland därför misstas för siden. Man får inte samma krispiga look av twill som siden men den blir lättare att stryka. Och för den täta vävningen är skjortan varmare och passar bättre på kallmånaderna. Twill precis som Oxford har större fördel som informell klädsel.
 

Broadcloth
Eller ”bredkläde” som det så fint heter på svenska. Bredkläde är ett tunt ylletyg som växte fram ur Nederländerna på 700-talet och vår gamle Kung Gustaf II Adolf bar ofta klädsel av kläde. Bredkläde passar utmärkt för de som vill minimera texturen i sina skjortor. Släta, tunna, fina. Nästan genomskinliga. Det släta och eleganta gör att tyget passar bra för en dressad look. Kunglig? 
 

Denim
Jeanstyget drar in hårt i år. Det märkte vi bland annat på kollektionstitt hos de stora varumärkenas kommande skjortor. Denim är en variant av twill där denim i skjortor oftast är mjukare och tunnare än jeanset i byxorna. Tyget tillhör fortfarande den mer avslappnade/sportiga stilen men vi har mer och mer börjat bära slips till button down-kragen – nästa steg är finmiddag i jeansklätt.


Siden
Siden, eller silke, kommer ursprungligen från Kina. Det sägs att en kinesisk kejsarinna för ca 4500 år sedan intresserade sig för när en larv spann en tunn tunn tråd omkring sig som skydd. ”Det vore säkert väldigt skönt att själv svepa in sig i tråd av liknande slag”, lär kejsarinnan ha tänkt. Hon beordrade hovdamerna att sy tyg av silkesfjärilens kokongtrådar och blev därmed förevigad i silkesodlarnas böner. Silkestråden kan sedan vävas till flera olika slags tyger – exempelvis ”satin” vilket är en beskrivning på en vävningsteknik. Tekniken bygger på att man inte ska se bindningspunkterna i vävningen och därigenom få ett rent och slätt intryck. Lent. Tyget hör hemma bland de finaste salongerna och de cleanaste bankkontoren.
 

Flanell
En höst och vinter-favorit. Och nej, den behöver inte komma i skotskrutigt. Flanell är det luddiga, varma tyget som oftast tillverkas i 100% bomull men även i mixarna bomull/ull och bomull/kashmir. Värmen bidrar att tyget passar bättre på vintern än på en het sommardag, även om den känns casual enough. Och i de kommande höst/vinterkollektionerna såg vi även mer flanell i dressat format. Men än så länge bor flanellen oftare hos casualfamiljen.

 

Text: Fredrik Palmqvist | Moderedaktör
Foto: Eton Shirts