På grund av butiksexpandering kunde inte Neckwear vara på plats under årets höst/vinterkollektions modemässa i Florens – Pitti Immagine Uomo 2017. Men tack vare internationell rapportering kan vi sätta ihop en bild av känslan från årets mässa. (bild på Umit Obeyd i accessoarer från Neckwear.se)
Pitti Immagine Oumo 2017

Årets mässa, den årliga, i januari i Florence visar alltså upp inspirationer för höst- och vintermodet år 2017. De tredelade kostymerna slickar som vanligt i listerna på Pitti men det fanns även nya element under årets mässa. En röd tråd genom mässan verkar ha varit en mer informell, streetig och flerfärgad sådan. Mångmönstrade skjortor delade plats med funkiga sneakers och beigea hattar med band som påminner om Inca-mönstrade kalejdoskop. 

Även GQ och Wmagazine väljer att vinkla på den streetiga looken. En del av den urbana förändringen kan ha att göra med att amerikanska gatujättar som Tommy Hilfiger deltar på årets mässa. Det har även blivit mer informellt i designerstudion där den oerhört lovande belgiska designern Tim Coppens har tagit över platsen som gästdesigner. Coppens brukar bidra med en business casual-stämning med sina kollektioner där man, väldigt förenklat förklarat, kan hitta mycket kortbyxor tillsammans med kavaj.


Så för att göra en kort sammanfattning från Pitti genom det internationella modeögat skulle man kunna tänka sig varannan-metoden. Då menar jag vartannat dressat plagg, vartannat ner-dressat. Ska du köra skjorta kan du använda dig av en enklare jacka – skinn eller grönt militärinspirerad. Ska du ha svarta lackskor kan du använda ett par kostymbyxor i mjukismaterial. En rock ger en stickad tröja och en snygg hatt ger ett konstigt halsband. Ni förstår poängen. OCH, dessutom ska ni göra som påfåglarna på Pitti – matcha kläderna precis hur ni vill, himlen är taket. Pitti är platsen.  


Text: Fredrik Palmqvist | Moderedaktör
Foto: Neckwear, www.pittimagine.com 


Bilder från mässan:

GQ

Vouge France

Wmagazine

Highsnobiety.com

Svensk blogg