Det nya året innebär nya stora internationella modeveckor. Först ut var Londons modevecka för mäns modekollektion höst/vinter 2017. Kamouflage, pyjamasar och polokragar var några av de tydligaste trenderna från lila London. 


Londons modemässor är kända för att stråla av lekfullhet och märkliga mönster. I år var dock vissa hårda vindar som blåste ut från de märkesstarka omklädningsrummen där militärinspirerade kamouflagekläder kängade ut tillsammans med andra skottsäkra plagg. 


Ovanligt hårt
Det något mysigare stod vardagspyjamasar och polokragar för. Dessa två trender var populära redan på sommarmässorna förra året. Vi på Neckwear kan inte hjälpa så mycket med det krigsinfiltrerade eller några pyjamasar. Däremot kan vi hjälpa till med några andra av vinterns trender – färgerna. Starka färger sågs mycket på catwalksen, gärna i 90-tals neon starkt lysande färger i gult och grönt och ljusblått. Men den mer lugna färg som lyste upp showen som Prince var luxuöst lila.Skaldjursdyrt
Lila har länge varit en färg förknippad med lyx och kungligheter. En av orsakerna var att färgen var så dyr att framställa. Romarna extraherade färgen genom att krossa speciella sniglar- och skaldjurs skal som innehöll lila. Ska man tro vissa källor fick de ut ett kilogram lila färg på två miljoner sniglar. Ipso factso blir det väldigt tidskrävande att framställa en lila mantel. I övrigt representerar lila mystik då lila länge har accosierats med det ockulta som la beslag på den mörka färgen. Men dess största styrka ligger i att lila skickar ut lugnande signaler som våra ögon tar upp på en viss våglängd och skickar vidare till hjärnan för stämningssättning, om än på ytterst små nivåer. Men i London tror man alltså på den lugnt mystiska lila för nästa års vintermånader. Vill du vara ute i väldigt god tid är det bara kryssa i Lila i ”Färg & Mönster” på de olika accessoarerna och lila upp stilen.Fortsatt rapportering från modeveckorna
Vill ni ha mer information om trenderna från de internationella modeveckorna häng vidare på Fashion Review här på Neckwear.se. Vi kommer att följa och rapportera från de största veckornas nyheter. Nästa upp är modeveckan i Florens – Pitti Oumo' 17. Tyvärr kan inte Neckwear vara på plats i Italien i år men vi rapporterar på avstånd.

Kommande internationella modeveckor i januari: 

Pitti Oumo' 17: 10 jan – 13 jan

Milano: 14 jan – 17 jan 

Paris: 18 jan – 22 jan 

New Yorks Fashion Week: 30 jan – 2 feb
 

Text: Fredrik Palmqvist | Moderedaktör
Foto: Hugo Boss, Eton, Neckwear.