Nytt år, nya tider, nya möjligheter – ungefär samma väder. Fast lite kallare. Det är alltså fortfarande både vettigt och stiligt att klä sig varmt. Därför tar vi idag upp några tips på hur man bör vårda sina läderhandskar.


Smörj in dina handskar 
Om du smörjer in dina läderhandskar får de ett längre och lyckligare liv och blir mer resistenta mot smuts och väta. Sandqvist gör ett kvalitativt läderbalsam för lädervård. Fukta handskarna lite först och smörj sedan in fettet försiktigt med en putsduk. Var dock sparsam med fettet då mycket fett kan orsaka fläckningar på lädret. Designdirektören för Southcombe Gloves, Caroline Southcombe, menar till och med att man kan smörja in handskarna med vanlig handkräm.


Korrekt avtagning
Du har säkert precis som jag någon gång bara dragit av dig dina handskar genom handskspetsen på pekfingret. Detta medför mycket tryck och slitningar på handsken och risken för att sömmar ska lossna ökar. Dra istället varsamt upp handskspetsarna lite på varje finger, även tummen, och avlägsna sedan handsken genom att dra i alla spetsar samtidigt, förutom tummen. Är det knappar på handsken ska de självklart knäppas upp först.


Förvaring
För att handskarna ska hålla sina raka fina form är det bäst om de får ligga på en platt yta, tillplattade och utsträckta vilandes på varandra. Har du även ett par ljusa handskar bör du ha samma tumregel som med tvättmaskinen – blanda de inte med mörka handskar då färgen kan gnugga av sig.

 
Blöta handskar
Du är ute och väntar på taxin hem, looking sharp, när det plötsligt börjar hällregna – dina handskar blir genomblöta. Skrynkla ner dem i fickan och snabbt hem och lägga dem under full blås på hårfönen? Nej, det blir inte så bra. Med läderhandskar vill du låta materialet torka i naturlig husvärme. Lägg ner dem utsträckta i fickan och låt de ta den tid de tar för att torka när du kommer hem. Gärna i upphängt läge, annars utsträckta på platt yta. Undvik fönen, fläkten, elementet och till och med solen.


Tvätta handskarna
Om handskarna har blivit helt jäkliga, rent ut sagt – är det bästa att ta dem till en professionell tvättfirma och be om deras hjälp. Men lönen kanske är slut eller CSN-bidraget inte kommer på några veckor till så kan man välja budgetvarianten. Det då endast i nödfall. Fyll upp handfatet med ljummet vatten blandat med en dutt såpa, lägg ner handskarna och låt de ligga i en kvart, skölj sedan av dem i ljummet vatten och låt de torka i naturlig husvärme – gärna upphängda.

 

Text: Fredrik Palmqvist | Moderedaktör
Foto: Hestra