Man har hört att ränder visuellt kan få dig att tappa några kilon och att en spread-skjortkrage ger ett bredare ansiktsintryck. Men det finns även sätt att skicka upp dig några centimeter i luften.


Optiska illusioner
Vi djur är trixiga, vi kan omforma uppfattningen om verkligheten endast genom några yttre förändringar. Det finns en fåglar i regnskogen med ofarliga näbbar men med skräckinjagande fjäderbuketter. Det finns kändiskvinnor på 1,50 m som använder långa byxor, korta kjolar och höga klackar. Dessa djur leker med illusioner, så det ska vi också göra. Det är sajten Themodestman.com som har skrivit en text om vilka färgkombinationer som kan få oss att se längre ut. Vi för det vidare ner, förlåt, upp, till er.


Analoga färger
Till att börja med ska vi gå kort gå igenom några grundprinciper i färglära för att förstå varför de kommande färgkombinationerna gör oss längre. Det finns något som kallas för analoga färger. Detta är färger som ligger nära varandra i utseendet och ofta bor grannar i färgskalehjulet. Dessa färger fungerar väl som illusionshöjare därför att de blandas samman på ett snyggt sätt som skapar ”ett linjeformat utseende och minimerar skärande kontraster”. Enkelt förklarat kan man säga att om man inte ögonblickligen ser vart byxorna slutar och tröjan börjar är det svårare för oss att avgöra ett föremåls storlek och längd - som till exempel våra kroppar.
De flesta exemplen nedan kommer att följa ett analogt mönster. Andra inte. Vi kör igång!Blått + Grått
Först ut är ett exempel på närliggande färgskalor - klassiskt stiliga - närliggande färgskalor. Blått och grått är båda trygga och neutralt eleganta färger som har hållt stilen genom sekler. Ljus- som mörkblå fungerar och detsamma gäller för det gråa. Men tänk då på att matcha det ljusare blåa med det ljusare gråa och vice versa.Blått + Grönt
Även skönt grönt passar väl tillsammans med blått. Även dessa två har en analog koppling. Och båda är naturliga färger som matchas bra med accessoarer i jordiga toner som vitt och brunt. Samma sak gäller här – tänk på att koordinera ljusheten i färgerna när du kombinerar.
 


Svart + Vinrött
Här börjar temat röra sig bort lite från det analoga. Men även dessa är faktiskt mer snarlikt lika varandra i kombination än man tror. En mörkare vinröd matchar uppenbarligen då bättre med det svarta. Båda färgerna för sig även väl i mer formella sammanhang. Så, mingla på.Vitt (eller ljusblått) + Beige
Den här kombon är mer för sommarstilen, men där fungerar den som sol på huden. Det är annars halvkänt att mörkare kläder får en att se längre och smalare ut men den ljusare kombon fungerar också så länge man inte bryter av med för skarpa kontraster. Det går även att ha en öppen mörk jacka över så länge det inte bryter linjen från fotknöl till nacke.Grönt + Brunt
Naturligtvis kan två av de mest naturliga färgerna här i världen gifta sig med varandra. MEN, det är en farlig väg att vandra. För som författaren på themodestman.com skriver: ”Om du inte gör det rätt, kan det sluta med att du ser ut som Robin Hood (eller värre, en av hans merry men..)”.
Men för de lyckliga som lyckas – grattis till jordens stil.Grått + Brunt
Analog tämligen nära varandra. Än mer är de neutralt enkla att matcha, dels med varanda och dels med det mesta, framförallt de ljusa nyanserna. De säger att repetion är bästa läran så, återigen – tänk på att matcha nyanserna, ljust med ljust och mörkt med mörkt.Svart + Brunt
Det kanske inte är de lättaste färgerna att matcha Trots deras analoga närhet och klassiska aktning – men, om du lyckas har du vunnit en otäckt elegant stil som öppnar upp de flesta dörrar för dig - gärna i mahogny, känns det som. 
 

Det var ett par tips för att stapla upp ett par imaginära centimeter. Sammanfattningsvis kan man summera: bryt inte kontraster, matcha nyanser, våga vara kreativ. Ut med er nu och tanka ner ett färghjul och gör er bekanta inom analogin. Ut och styla, ut och väx. Text: Fredrik Palmqvist | Moderedaktör
Foto: Neckwear, Stenströms, Eton