Okej, vi är ute i god tid, innan nyår ska det ju sjungas Luciasånger och kollas Kalle Anka, men fördelen med att vara ute i god tid är att man är ute i god tid. Du kanske redan har börjat fundera på nyårsklädseln redan nu? Är du något som oss, och det är du kanske om du läser det här, så har du förmodligen det. Men har du inte riktigt bestämt dig eller helt enkelt bara saknar någon detalj i outfiten – låt oss inspireras.


Den formella looken:

Det är Nyår. Det är sista kvällen på hela året, det är som att det inte finns någon morgondag, och om det här ska bli din sista kväll så ska de överlevande fasen hitta dig oklanderligt stilig. Då är det den klassiska kostymen som gäller. Och vad är mer klassiskt än James Bonden – svarta byxor, svart kavaj, svarta skor, svart bälte, svart fluga, eller slips. Vit skjorta. Vit näsduk. Skinande klocka på handleden och martiniglas i handen.
Känner du däremot att du har burit den lite för många år i rad kan du röra om den lite. Varför inte investera i en sammetskavaj som är väldigt populär i år. Svart funkar där med, eller mörkrött som är inne i år och som går i julens och rödvinets tecken.

Alternativt, kör en kostym och liva upp den genom färggladare accessoarer. Bara genom att mixa in en kombinerad fluga/slips med bröstnäsduk och scarf har du förvandlat intrycket. Eller bara med ett par strumpor. Tänk på att om du vill använda fluga är en wingkrage eller klassisk turn-down snyggt. Till slipsen är cut away att föredra. Tillbaka till färgerna. Guld och silver fungerar alltid till nyår. Vill du förnya dig kan du gå med en av vinterns stora färger enligt GQ – koppar/brons. Om du inte är sugen på ädelmetaller är det bara kolla igenom vår nya avdelning Shop The Look där finns många snygga kombinationer av färger och mönster för olika tillställningar. 


Den avskalade looken:
Om du vill att slipsen kommer av innan den sitter runt pannan vid tolvslaget är det bara att lämna den hemma och knäppa upp en knapp eller tre på skjortan och ha kvar kavajen och bröstnäsduken. Endast detta kommer att göra stor skillnaden i approachen. Utifrån den grunden är det bara att skala av mer och mer därifrån beroende på hur humöret sitter. Du kan plocka bort näsduken om du vill dressa ner. Du kan plocka av hela kavajen också. Du kanske är så avslappnad att du inte ens vill ha koll på tiden? Misstanken är att en eller annan entusiast ändå har koll på den under kvällen. Då kan du byta ut klockan mot några matchande armband. Knäpp däremot inte bort bältet och försök håll resten av kläderna på till tolv åtminstone.


Den avslappnade looken:
Det kanske har bestämts inom gruppen att ni är lite trötta på allt extravagant nyårsfirande i år? Det kanske är någon hund som inte uppskattar smällarna? Något barn som inte vill somna? Ni kanske är inne i en sån ”jag ska inte ens Insta i år”-feeling eller ha det mysig i goda vänners lag? Eller helt enkelt bara festa i vardagskläder.
Vi har något för det med. Liksom på julfesten fungerar en stickad tröja väldigt väl, gärna med krage, inte för skrikigt färgglad. Lite uppkavlade ärmar på tröjan ger ett mer skogshugget intryck och då kan du även få in en elegant clean klocka eller ett par armband. En åtsmitande polotröja fungerar också väldigt bra i gränslandet mellan för mycket vardag och för mycket fest. På underkroppen tänker du kanske jeans nu, och visst, jeans i all ära men nyår är fortfarande faktiskt nyår så byt istället då ut de strikt strykta kostymbyxorna mot ett par kostym-liknande bomullsbyxor – grått är väldigt snyggt och lättmatchat. 
 

Hoppas det gav er några hjälpfulla tips till tillställningen eller kickade igång kreativitet hos er.
Ha så kul därute!

Text: Fredrik Palmqvist
Foto: Eton & Kenny Jonsson