Julen nalkas nära och då brukar inbjudningar till diverse julfester att dimpa ner i jobbmailen, messkorgen, Facebook, Snapchat, Twitter, Tinder. Just därför kan det vara en god idé att börja tänka på festklädseln redan idag.


Innan vi mer detaljerat tar itu med olika stilar kan vi först lyssna till Magdalena Ribbing, folkvettsexpert, som har en grundregel för hur man ska klä sig på en traditionell julfest; ”Lite finare än vardag men inte finaste festklädseln, man ska inte försöka bräcka andra med klädsel över den nivå som man bör förstå gäller.”
Lite finare men inte för fin, alltså. Och håll dig till temat, om du vill vara vettig. Så låt oss ta en närmre titt på några vettiga och ovettiga stilar som fungerar för julfesten.


Växla ut det vardagliga

Det här tipset passar bäst för julfesten med jobbet. Målet är att klä sig olikt hur du klär dig på jobbtimmarna. Går du varje dag till en arbetsplats där formell klädsel och strykta kostymer är praxis kan du passa på att kasta kavajen och dra en stickad tröja över skjortan istället. Varför inte med en stickad slips till? Du kan även knäppa av kostymbyxorna och rocka ett par chinos eller snyggare jeans. Känner du dig extra lös och ledig kan till och med strunta i regeln om inga bruna skor efter kl 18:00. Ta ett par bruna, du. Och tvärtom då för dig som går runt i jeans, mjukisar eller snickarbyxor på jobbet. Plocka fram de där mörka kostymbyxorna ur garderoben, svarta finskorna och stryk din ljusa skjorta. Kan absolut ackompanjeras av kavaj, bröstnäsduk och slips, den mest klassiska finstilen av de alla.Sammets-len

Okej, du behöver inte förfära Magdalena Ribbing och krascha in med stora murbräckan i blommig kavaj, silverbyxor och röda lackskor på festen, men, du kan dunka lite lätt på dörren med en clean sammetskavaj.
Den här kavajen kommer kanske inte användas så ofta men för de här tillställningarna kan den vara precis perfekt. Materialet ger ifrån sig ett glansigt och ögonfångande intryck. Trots det är den inte är helt lättburen; en recensent skrev en gång att man antingen känner sig som en filmstjärna eller en hotellgardin. Men kom då ihåg att självförtroende, även inbillat, kan bära upp de fulaste av hotellgardiner.


Krage

Vill du inte ha skjorta i år? Behåll då åtminstone kragen. Modemagasinet GQ menar att kragen fortsatt håller stilen och bör användas flitigt. Kragen bidrar med ett sofistikerat intryck - framförallt kanske då den på 1900-talet övertogs av akademiker och professorer och associerades med utbildning och finkultur. I modern tid var Jobs och är Putin excentriska kraganvändare. Du har även val med en krage. Antingen kan du ta en tunn polotröja för en mer formell tillställning. Gärna då med kavaj över för att stävja vinterkylan. Eller så går du direkt på sitta-framför-brasan-säker-på-dig-själv-och-din-kommande-bok-stilen och öser på en stickad tröja med stor krage. Tryggt och snyggt.


Vinrött

Vit vinter, vinröd jul. Denna vackra färg som lurar accelerationerna till blod och rödvin, makt och passion. Allt du behöver för en trevlig julfest. Med utgångsposition mellan varierande neutral och en färg som gör ett statement har vinrött länge bebott våra garderober. Historiskt sett började färgen populariseras av Viktorianska gentlemän i djupröda morgonrockar, då man även ville vara proper till frukostmackan. I modern tid har färgen skaffat sig en mer central roll men håller fortfarande kvar vid ett klassiskt stilsäkert intryck. Kanske kan polotröjan vara vinröd i år, hela kostymen eller åtminstone sammetskavajen. Om du väl väljer vinrött tänk då på att matcha med mer liktonade färger för den striktare julfesten, eller varför inte något Slotts-senapsgult för den lite ledigare.


Hoppas ni får en trevlig julfestsäsong! Klä er varmt.

TextFredrik Palmqvist (moderedaktör)
Foto
Neckwear