På senaste har vi skrivit en del informativt om hur och varför man bör bära skjortan. Därför tänkte vi ta en tillbakablick till en lite mer lättsam skjortberättelse - om världens dyraste skjorta. 

På svenska klädföretaget Etons 80-årsdag, 2008, bestämde man sig för att slå på stora trumman och tillverka den då dyraste skjortan som någonsin hadse sytts ihop. Skjortan var vävd av den finaste egyptiska bomullen som gick att finna. Men bara det räcker väl inte för att markera världens mest exklusiva skjorta? Helt rätt. Därför strösslade man skjortknapparna och manschettknapparna med ett dussintal gnistrande diamanter i vitt och svart. Den lilla detaljen gjorde att prislappen landade på hissnande 45 000 US dollar, ungefär 300 000 kr i dåtidens penningvärde. Och det finaste av allt med skjortan – varenda dollar av försäljningen skänktes till välgörenhet.

Arvtagaren

Det var däremot ingen välgörenhet inblandad i den skjortan som kom att överta dyraste skjortan-tronen år 2012. Skjortan värderades till 250 000 USD och var speciallbeställd av den indiske mångmiljonären och lånehajen Datta Phuge. Och varför var den skjortan så dyr då? Den var tillverkad av tre kg guld. Datta Phuge var oförskämt förtjust i guld och kallades ”The Gold Man” i sin region i västra Indien och poserade ofta och gärna i sin guldskjorta för media världen över. ”Vissa frågar mig varför jag bär så mycket guld men det var min dröm”, sa han i en intervju med BBC i 2013. ”Folk har olika aspirationer. Vissa vill ha en Audi eller en Mercedes. Jag väljer guld.”

 

/Fredrik Palmqvist