Hur tajt ska den sitta vid handlederna? Är kragen för stor? Hänger den för långt ner? Sitter den för högt upp? Det kan var svårt det där – att hitta rätt passform på skjortan. Därför kommer vi här att ge lite tips vad du kan tänka på när du ska välja storlek på skjortan.


Axlarna:

Tänk att du syr upp hela överkroppspartiet av skjortan först, sedan syr du fast den lösa ärmen vid ärmöppningen. Det är den sömmen, den som håller ihop torso och ärm som man ska koncentrera sig på för att se om skjortan sitter bra vid axlarna. Det man ska tänka på här är att sömmen där överkropp och ärm möter varandra, vi kan kalla den axelsömmen, ska sluta så nära som möjligt där axeln slutar för att ge ett naturligt fall och obesvärad rörlighet. En för liten skjorta sätter sömmen högre upp på axeln och gör det svårare att röra sig och en för stor skjorta hasar ner sömmen på ärmen och skapar puffärmar. Massproducerade skjortor tenderar till exempel att vara lite större vid axelsömmen då de ska passa så många som möjligt. Håll koll.


Bröstet:

Här är knapparna en bra indikator på när en skjorta sitter för tajt. Är det svårt att knäppa skjortan och det skapas titthål in till magen mellan knapparna när den är knäppt? Då är den för tajt, lägg tillbaka. När den är för stor märker du det på det överhängande tyget både vid midjan och ärmarna. Om skjortan bucklar sig och väller ut från sidorna av byxorna när du lyfter armarna trots att du har stoppat in den så långt du kan, då är den för stor, lägg tillbaka. Ligger knappraden istället vilandes mot bröstet och magen är du nästan där. Ett knep är att försiktigt dra ut den knäppta skjortan från kroppen, får du mer än 7-10 centimeter tyg från kroppen är det troligt att skjortan är för stor. Men om den vilar bra, håller sig under 10 centimeter och du slipper översvallet efter att ha stoppat in skjortan – då har du hittat rätt.


Längd:

En oinstoppad skjorta ska falla över byxkanten så att den täcker bältet, tänk 2-3 centimeter nedanför byxkanten. Alltså, 2-3 centimeter tyg runtom kroppen, eller åtminstone fram och bak, för att ha tyg att stoppa in i byxorna och därigenom behålla skjortans mer slimmade passform. En för lång skjorta ger risk att skapa samma typ av ballong-överflöd av tyg som en för stor skjorta gör. Eller att det extra nerstoppade tyget skapar en knölig bulle vid grenen. En för kort skjorta å sin sida ger dig inte utrymme att stoppa in den i byxorna och hänger fritt och högt som en barntröja. Så hellre en för lång än en för kort skjorta och allra helst en som faller några centimeter nedanför byxkanten.


Kragen:

Vi skrev ju en hel del om olika kragar i vår förra text om de olika typer av kragar som finns. Här kommer lite tips på hur kragen sen ska sitta. En perfekt krage ska känna hud runtom hela halsen utan att för den skull pressa för tajt emot den och skapa obehag. En för bred krage å andra sidan blir hängnades och har du dessutom en smal hals/nacke så blir den visuellt ännu smalare av en stor krage. Får du istället precis in ett finger mellan skjortkragen och halsen och kan dra ett varv utan våld, då har du hittat en värdig krage.


Ärmarna:

Tumregeln för en skjortärm är att den ska sluta där handleden möter handen. Akta dig för onödigt tyg över handen som skapar den där piratlooken, eller att ha en för kort skjorta som skvallrar om att du har kvar samma skjorta på din bästa kompis bröllop som på konfirmationen. Skjortärmen ska även sitta så pass tajt att den inte åker över handen när du har armarna hängandes. Men inte så tajt det inte kommer in någon luft, du behöver lite svängrum. Det är bra med lite luftrum mellan skjorttyg och handled så du nonchalant kan slänga upp handleden framför ansiktet och skjortärmen nästan automatiskt dras bak på grund av lagom tajt passform för att avslöja ditt nya sköna armbandsur. Från Scottsberry kanske?

 


Illustrationer av olika passformer: 

http://www.realmenrealstyle.com/wp-content/uploads/2014/05/How-A-Shirt-Should-Fit-Infographic-RMRS-8001.jpg

 

//Fredrik Palmqvist