I höst drar Neckwear.se igång sin nya storsatsning på skjortor! Målet är att bli marknadsledande inom skjortor likaväl som inom accessoarer. Idag finns ett fåtal utvalda skjortmärken i vårt sortiment men fler är på ingång. I och med vår skjortexpandering kommer vi börja skriva mer om vad man kan tänka på när man ska välja skjorta. Först ut är några tips på vad det finns för olika skjortkragar och vilka respektive slipsknutar som passar bäst till dessa.

Spread
Spread är en av de mest klassiska kragarna och som dansar sig tillbaka ända till det glada 20-talet. En av anledningarna till att den blev stor just då var tack vare att den breda Windsor-knuten var väldigt populär under denna period vilket passar spreadens vida krage. Och trots att det finns flera varianter av spread – tall spread, wide spread, medium spread, m.fl – så kan man ha som tumregel att använda större slipsknutar till spreaden. Det fungerar även bra att köra utan slips till.

Ett annat tips är modesidor menar att personer med smalare eller längre ansiktsform passar bättre i en spread då kragens horisontellt invärterade ”V”-form vilket ger ett bredage intryck hos ett smalare ansikte. Men ännu fler menar att ”When in doubt, choose the Spread”.Cutaway
Man skulle kunna kalla cutaway-kragen för spreadens vågade kusin. Där spreaden har sina två flikpunkter ungefär 13 cm ifrån varandra så ligger cutawayen på 18 cm. Det är av den stora öppningen som kragen har fått sitt namn då det ser ut som att någon har skurit av en del av tyget. Här blir det därför svårare att rocka en knäppt krage utan slips. Och liksom hos spreaden så är den gör sig cutaway-kragen bäst med en bred slipsknut. Även cutaway-kragen menas passa bättre till en längre, smalare ansiktsform. För den som ändå vill använda cutaway-kragen ger den som belöning en mer speciell och självsäker look som fungerar på fester oftare än på kontoret. 

Button Down
Om man bara vill ha en klassisk skjorta utan att tänka på vilken slipsknut man ska välja till så är den fundamentalt stiliga button down-kragen ditt val. Historien bakom är att kragen är sprungen från 1800-talets Englands hästpolo. Spelarna var tvungna att använda skjorta när de spelade men kragens flikar åkte hela tiden upp under matcherna och skymde sikten. Spelarna började då att sy på knappar vid kragpunkterna och en ny stil var född. Den sportiga auran sitter fortfarande kvar och kragen kan med all fördel återfinnas i varje garderob då den passar lika väl för en söndagspromenad som en jobbdag som en utekväll. Det är bara knäppa fast och köra.

 

Tab
För första gången i historien bytte James Bond skjortkrage i filmen Skyfall från en spred till en tab. En tab-krage innebär att kragens två flikar är sammankopplade med någon form av material under slipsknuten. Detta medför att kragen sitter där den sitter och hjälper till att trycka upp och ut slipsknuten. Den här tekniken var vanligt förekommande på 1920- och 60-talet och verkar nu åter ladda upp för en comeback. Nackdelen är att man inte ger sig något val om slipsbärande eller ej. Utan slips syns materialet som håller flikarna samman vilket avslöjar hemligheten. Fördelen med tab och slips är att man skapar ett mer struket och formellt intryck då taben hjälper upp illusionen av god hållning. 

 

Point (Classic)
Pointen, eller klassisk krage, har sitt urpsprung någonstans vid vändningen av 1800- till 1900-tal och då i form av militäruniformer. Man kan säga att pointen är en snävare version av den klassiska spreadkragen. Det är samma höjd på de två olika skjortkragarna men skillnaden är att pointen har sina kragpunkter närmre varandra än spreaden. Detta medför att där spreaden hjälper ett smalare ansikte att se bredare ut så hjälper pointen ett bredare ansikte att visuellt avsmalna och bli längre. Det finns extrema versioner av pointkragen där kragpunkterna sitter så tätt ihop att det döljer ovansidan av slipsknuten. Dessa väldigt snäva kragar tenderar även att dra fokus från ansiktet och mer mot slipsen. Så har du en sämre ansiktsdag, eller en bättre slipsdag, bär snävt.Club / Pointed Pin
En okonventionell krage sprungen rätt ur det brittiska lärosätet. I slutet av 1800-talet kände studenter på det prestigefyllda Eton College att de var än mer speciella än andra studenter och ville på något sätt visa detta. Men istället för att tapetsera sig med skolfärgerna eller fantisera fram någon animalisk maskot valde de en annan väg – de rundade av skjortkragarna. Klubbkragen, som hintar om medlemmar ur en exklusiv klubb, var född. I och med det häftiga greppet blev det snart kidnappat av massorna och klubbkragen blev en vanlig syn i England. Kragen passar bättre till smalare ansiktsdrag då de rundade punkterna förstärker ett rundare ansikte. Idag är kragen tämligen ovanlig men belönar med en iögonfallande 80-tals guppy-look för de som vågar sig på den. Det var en genomgång av de mest populära skjortkragarna därute på marknanden. Det finns även olika variationer på dessa men grunderna tenderar att vara desamma. En snäv krage är bättre för ett rundare ansikte, mandarinen fungerar till allt utom slips, James Bond bär nuförtiden tab, spreaden är den mest använda och cutawaykragen tycker om en bred slipsknut.
Ge er in på nätet eller på vår nya skjortkatalog med era kragkunskaper och känn på det som passar din stil.
På återkragande! Förlåt..


//Fredrik Palmqvist