Nu är vackra vintern här på allvar och det hostas bakom vartannat gathörn. Då kan det både vara snyggt och skönt att vira en scarf eller halsduk runt halsen. Här på Neckwear finns det massor olika modeller, mönster och tyger att välja mellan, men då kommer nästa fråga – hur ska man knyta den?
Det ska vi gå igenom nu.


The Drape
En klassisk knut som skvallrar om subtil elegans. Det är bland annat därför den även kallas för The Ivy Leaguer, vilket refererar till de finaste Universiteten i USA. Det här är en av de mest klassiska och även mest simpelt arrangerade knutarna som går lika bra ihop med fracken som med vanlig tröja och rock. Det kan både hänga fritt eller stoppas in längs sidorna i rocken. Rekommenderas om du vill visa upp den snygga slipsen eller skjortan.
The Four-in-hand
Här har vi en mer avancerad knut som mjukar upp outfiten genom sin virriga virning. Den håller även scarfen på plats och håller halsen varm. Börja med att vika scarfen på mitten, lägg den runt halsen med de två ändarna hängandes på ena sidan och öglan på den andra. Dra sedan ändarna genom öglan, vrid runt och stoppa in den andra änden genom samma ögla för att justera knuten. Gå sedan ut på stan.
The Overhand Knot
Eftersom överhandsknuten drar tankarna till plastrongen passar den perfekt för den som uppskattar de finare tillställningarna i livet. För att skapa överhandsknuten lägger du scarfen runt halsen med båda ändarna hängandes på varsin sida. Dra en ände över och under den andra som en vanlig knut. Dra sedan upp den första änden mot halsen och lägg ner den över den aldrig rörda änden. Skifta sedan längd efter tycke.
The Single Knot
Ni har väl hört det förr i vinterkylan - att det handlar om lager för att hålla värmen. Där kommer singelknuten in som en elegant värmeslips. När graderna börjar falla är det bara att knyta en knut på scarfen och hänga den över halsen med då båda ändarna vilandes mot varandra. De båda lagren gör att du håller värmen bättre, speciellt vid instoppat läge och själva knytningen drar även den tankarna mot en sofistikerad plastrong.
 The Parisian
Är du ute och drar på stan och kylan börjar gripa tag om halsen så slår du bara till med den klassiska parisiska-knuten. Vik scarfen på mitten och lägg de båda ändarna på ena sidan halsen och öglan på den andra. För sedan ändarna genom öglan och justera längden. Vill du vara lite ovanlig kan du göra ena änden längre än den andra. Fungerar både instoppad och uthängd. Hur som helst en perfekt knut i kylan som höjer klassgraden på outfiten och sitter där den sitter, inget nonsens.
The Once around
Var Paris-knuten för avancerad? Ingen fara, här har du knuten av knutar. Placera slipsen så du har en ände på vardera sida, sedan slänger du den ena änden runt halsen. Där har du det. En knut som gör något av inget och som stävjar förkylning. Ska inte stoppas in i rocken, låt hänga löst. Men tänk på att hos de simplaste saker följer svårigheter, som att göra stilen till sin egen. Ett ögonblick att lära sig, en livstid att bemästra.

 

 

/Fredrik Palmqvist