(Bra klädsel för jobbintervjun; blå bas med varmare inslag.)


Jobbintervju – du kanske känner känslorna direkt: nervositet, darriga händer, vad ska man säga, hur ska man vara? Det kan vara en stressande situation men stressa inte upp dig för mycket, mycket går att dölja under kläderna. 

 För att få experthjälp med detta vände sig Neckwear till Lars Holmberg, författare och föreläsare bakom bland annat ”Klädernas språk – Ett föredrag om kommunikation, stil och klädernas symbolik.”. Tyvärr har Holmberg slutat uttala sig i media på grund av felciteringar och näthat men refererade oss till tidigare artiklar. 


Vad vill du skicka för signaler?


Vill du signalera kraftfullhet och makt med dina kläder? Tänk då hellre stil än trend, menar Lars Holmberg i en intervju med Shortcut.se. Våga vara mer konservativ vid val av färgskala och leta reda på klassiska stilikoner att inspireras av – som Frank Sinatra. Tänk på att detta exempel förmodligen är bättre om du ska söka det där skräddarsydda kontorsjobbet än om du ska in på hantverksintervju, menar undertecknad.

Så nästa tips Holmberg ger oss är att iakta hur dina chefer, och deras chefer, klär sig. Gör din research och klä dig för jobbet du vill ha istället för jobbet du har som du har, som att du redan har klättrat nästa steg i karriären. Notera vilka klockor, vilka skor och vilka märken som gäller i de aktuella kretsarna, skriver Holmberg.
Var dock försiktig med att stirra dig blind – skaffa dig din egen grej. Lägg till roliga scarfs, skor, väskor eller slipsar till din annars klassiska outfit, skriver han och fortsätter, det bevisar att du behärskar klädstilen men ändå kan leka med den. Det tar också udden av att du skulle vara en tråkig kopia. 


Första intryck

Amy Cuddy, psykologprofessor på Harvard, har forskat om ämnet första intryck. Det hon har fått fram är lite överraskande - de första egenskaperna vi letar efter i nya möten är hur varm och trovärdig en människa är hellre än hur kraftfull och kompetent hen är.

För er som inte läst Neckwears text med färgpsykologi kan vi påminna om att rött, orange, rosa och jordiga färger är bra om du vill signalera värme i personligheten medan vi förknippar blått med trovärdighet och inteligens, där har vi en bra grund.


Tips på outfit

En blå kostym är passande som pelare. Enligt magasinet Entrepreneurs undersökning om ”How to dress for the business meeting” visar man att 38 % av de svarande företagen tycker att kostym är acceptabelt på ett affärsmöte, 0 % menade att det var oacceptabelt med kostym. Detta går att jämföra med t-shirts som fick 19% acceptabelt och 19% oacceptabelt.

Så, en blå kostym, ren och struken, också viktigt menar Entrepreneur. En klassisk vit skjorta för att inte stå ut för mycket färgmässigt. Mixa sedan in lite av de varma färgerna i accesoarer: en klocka med läderband, en röd eller beige bröstnäsduk med matchande slips. Och polerade bruna skor. Detta passar bra till en intervju inom sälj- eller finansbranchen.
Ska du på lite mer informell intervju på ett kassörsjobb på mataffär kan du skala av kostymen, köra en ljusblå skjorta, beiga chinos, läderklocka och ett par rena sneakers i matchande färg.
Åter handlar det om olika jobb för olika outfits. Och dessa klädjusteringar kommer inte att få folk att anställa dig på stående fot men det kommer förmodligen att ge dig några procents fördel från de andra i rummet, utan att de ens vet varför. 

 / Fredrik Palmqvist

 

Tips på skarpare outfit: 

Kostym - blå

Skjorta – neutral, vit, grå. 

Armbandsur med läderband – brunt, svart

Bröstnäsduk – varma färger, röd, orange, gul, beige, brunt, lera

Slips – matcha med bröstnäsduken

Polerade skor – bruna, svarta

 

Tips på mer avslappnad outfit:

Skjorta – blå, ljusblå

Chinos – beiga

Armbandsur med läderband – brunt, svart

Sneakers – neutrala eller jordnära färger