Pantone, företaget världsledande inom färgkommunikation, har i samarbete med den trendförutseende agenturen Fashion Snoops släppt sin ”Fall 2016 Pantone Fashion Color Report”. Rapporten är en gps över vilka tio färger som gäller för höstens herr- och dammode. 

”Blå himlar representerar varaktighet då de alltid är över oss.”, skriver Leatrice Eiseman, verkställande direktör för Pantone Color Institute, i ett pressmeddelande. Denna blåa trend var även tydlig när Neckwear var nere på modeveckan i Pitti 16'. En annan populär färg från Pitti, och himlen, är med i Pantones höstrapport. ”Grått, ger en känsla av stabilitet.”, skriver Eiseman och fortsätter, ”Röda toner bjuder in till självförtroende och värme, medan den heta Rosa-ish Lila och Senaps-Gula föreslår ett mer exotiskt inslag.”


Mening bakom färgvalen


Lugna och optimistiska toner är de som leder ledet för hösten. Dessa blandas med inslag av jordnära och iögonfallande färger. Men att blått och blåaktiga nyanser dominerar listan är inte så underligt - blått är enligt flera undersökningar den mest populära färgen på hela jordklotet, och Pantone. ”Cool och lugn, stark och stabil”
, skriver Eisman om den blå färgen Riverside som hon även menar innehar en subtil vibrans och sofistikering. Hos den ljusare Airy Blue försökte designerna att skapa ”viktlöshet i en värld tyngd av konflikt”.
Grått må inte ses som någon fjäderlätt färg men den har istället andra styrkor - som den nya färgen Sharskin uppvisar i det att den går att matcha med ”nästan alla höstfärger, ljusa eller nedtonade. En färg som resten av paletten bokstavligen och teoretiskt kan luta sig mot”, förklarar Eisman.

Fortsätter vi på de dovare färgerna så är Warm Taupe en organisk tidlös färg som föreslår trygghet och stabilitet, menar Eisman.
Sen bryter vi av tvärt och smetar ner paletten med senapsgula Spicy Mustard som ger välbalanserad kryddning tillför något ”oväntat och ovanligt”. En annan ovanlig färg, enligt Pantone, är den rikt lila Bodacious som man skriver ”gör om modeaccessoarer till modeuttalanden”.
För den som vill ha en starkare färg så passar den klassiskt röda Aurora Red, där Pantone spelar på våra ögons dragning till det starkt röda genom ljusfrekvens, sensualitet och metaforiskt blod. Mellan Bodacious och Aurora Red hittar vi Dusty Cedar som är både ”varm och välkomnande”, skriver Eisman.
De två sista färgerna är nog undertecknads favoriter i årets kollektion, Potter's Clay och Lush Meadow.
Den lerbruna Potter's Clay fungerar väldigt väl bland höstlöven med sin starka grund och neutrala jordton. Den förväntas även återfinnas i Pantone-paletten när vintern kommer. Den sista – Lush Meadow – står för elegansen i höstpaletten, menar Eisman, och den har ett ljus hos sig som höjer den från det mer naturligt gröna och förhöjer hela paletten.

Den mesta av inspirationen för årets höstkollektion kommer i grunden ganska naturligt från naturen, så det är bara kliva ut genom dörren och inspireras och låta naturen tillsammans med Pantone och Neckwear skjutsa in er i höstmodet. 


/ Fredrik Palmqvist