Neckwear var i Oslo och träffade Simon Allansson, Head of Sales på respekterade modesajterna Motei.no och Boysinspiration.com. Vi snackade trendskillnader hos Norge och Sverige, enkelhet, sommarlooks och Ola Normans.

 

Jag träffar Simon på ett café nära slottet. Han sitter vid fönstret och kollar på människor, och deras kläder. Jag frågar honom om han ser några trendskillnader mellan Norge och Sverige.

Ja. Sverige ligger före rent trendmässigt. I Sverige är själva modeindustrin och branschen mer accepterad och respekterad än här.
I Norge de senaste åren handlar det mer om olja och finans och fastigheter. I Sverige är mode bland det fetaste som finns.. Det känner du inte här. Det blir en mer centrerad och fokuserad klick som jobbar med mode här samtidigt som de vi kallar för Ola Norman, Svenssons, inte är lika intresserade, i Sverige ser jag fler män som har en mer personlig stil.
I övrigt tycker jag att Sverige generellt är lite snabbare på att plocka upp internationella trender och vi har fler märken och designers som sätter trender. I Norge börjar det dock komma mer och mer och det finns en del aktörer på marknaden nu som absolut kan kallas trendsättare.

Här kommer för övrigt typiska Ola Normans, säger han och visar ut genom fönstret. Där är fyra olika män som går runt i blåa regnjackor, jeans eller bruna chinos och vardagsskor. Så ser man egentligen ut här oavsett om du jobbar som mäklare eller lärare.


Och om vi hoppar över till andra trender; vad ser ni inom skjortor just nu?

Jag skulle vilja säga att vi rent trendmässigt går mer och mer på passformer och siluetter. De som verkligen jobbar med trend och high fashion-märkena jobbar mycket med lösa passfomrer, mycket längder, en lång skjorta under en kort skinnjacka till exempel. Den mer ruffa stilen. 

Det dressade herrmodet  däremot behöver inte vara så jäkla trendigt om du frågar mig - Keep it simple bara – enkla rena färger, enkla mönster och matcha mer. I mina ögon är en kostym perfekt uppburen med en vit eller ljus basskjorta och en färgglad slips och/eller en färgglad bröstnäsduk. Håll basen ren och enkel och krydda upp det med färgglada accessoarer.

Men inte för mycket, man inte behöver gå med blomma på slipsen och blomma på näsduken. Då kan man köra med en lapel pin som ni har på Neckwear, den tillsammans med en mönstrad slips.

För det är ganska lite utrymme på bröstet så för mycket olika mönster blir snabbt lite för crazy.

Accessoarerna är intressant, vad har du själv för favoriter? Tre stycken.

Den här ringen har jag inte tagit av på fyra, fem år, säger han och visar ett stabilt vitt ringmärke under den guldiga ringen med grön sten. Så den kommer på första plats, hehe.
Tvåa, klocka. Absolut klocka. Jag tycker att alla människor borde ha en klocka de är glada med. Och sen, lite tråkigt kanske då, men en vit pocket square – jag kan använda det till allt, en kostym är inte helt fulländad utan en. Då kan man droppa slipsen och ta en fin pocket square så är du safe. Då är det aldrig klag på att du inte är “fin” nog för festen eller tillräckligt pyntad. För den vita bröstnäsduken kan du använda till en svart skjorta, vit skjorta, rutig skjorta, mönstrad skjorta - du behöver aldrig ta bort den, den kan ligga i kostymen som hänger i garderoben till nästa gang.
Sen tycker jag alla män borde ha en marinblå slips och en svart slips, där har du bröllop och begravning – då är du alltid säker.

Medan ytterligare tre män I Ola Norman-kit går förbi utanför frågar jag Simon om sommartips. Säg att det är 25 plus ute, solen skiner, du ska träffa några polare i parken, de har lagt fram en duk, lite vin, några jordgubbar. Det kanske blir utgång, kanske inte. 

Okej, hmm, då tycker jag linnebyxan. Den borde komma tillbaka. Linne överlag är mitt favorittyg över sommaren då jag är ganska varm av mig. Så en beige eller ljus linnebyxa, vita sneakers och så en luftig skjorta på det. Men då är det 25 plus. Hade jag gått ut på kvällen sen så hade jag antingen behållt linnebyxan på och kört en ruff skinnjacka till för att få en väldig kontrast, eller bytt ut den till en mörk kostymbyxa, vit instoppad skjorta och en ljus mockajacka på det, det är jäkligt fint. Det är en go to-outfit i mina ögon.

Kortbyxor inte so much?

Jo, absolut. Man kan köra dressade och finare shorts men jag tycker att shortsen ska komma fram när de fyller en funktion, när det är så pass varmt att man behöver dem. För shorts och kavaj tycker jag kan vara fett. Men då ska man se till att göra det rätt också, det kan snabbt bli rätt dumt om man tar konfirmationskavajen med jeansshortsen. Men kavaj och linneshorts kan jag tycka är jättefint tillsammans. Eller ljusa shorts och en mörk kavaj med en oxford-skjorta under, lite casual. Igen alltså, Keep It Simple Stupid.

/Fredrik Palmqvist

 

Mer om Motei.no och Boysinspiration

Motei.no är en digital platform som samlar hela norska modeindustrin åt konsumenterna, som ett Google för mode.
Samtidigt är det ett verktyg inom marknadsföring och digitala lösningar för företagen. Överlag vill man skapa värden för modeinsdustrin.

Och det går på god väg för i år har man blivit utsedda till officiell festanordnare för Oslo Fashion Week i mitten av Augusti. Missa inte!

På Boysinspirations Instagramkonto och en online-journal (boysinspiration.com) kan man dagligen tillsammans med 60-tusen andra följare inspireras av herrmode. Fokus ligger på skandinavisk stil med touch av internationella influenser.

Man är även aktuella med nya livsstilskontot på Snapchat – Mens.Fashion