Vi åkte till Florence för att kolla in de senaste modetrenderna från världens kanske häftigaste herrmodemässa. Här samlas stora delar av modevärlden för att visa upp världens finaste herrmode. Vi befann oss på plats under mässans fyra dagar för att bevaka vinterns upplaga.

Mässan består egentligen av två delar; insidan och utsidan. Innanför mässhallarna är en inköpsmässa där allt handlar om affärer och relationer. Här har hundratals kända varumärken byggt upp snygga montrar prydda med säsongens nya kollektioner. Här minglar allt från inköpschefer, säljare, butiksägare och designers. Utanför mässan på den berömda Fortezza da Basso kommer man snabbt in i den prominenta Pitti-andan. Här minglar mässans färgstarka besökare tillsammans med välkända profiler och mängder av journalister från hela världen. Fotograferna flockas till den berömda Piazza och bilderna på dem prydliga besökarna som sitter på rad har näst intill blivit ikoniska.

Här på Pitti Oumo koexisterar två agendor. Varumärkena får ett forum att visa upp sina höstkollektioner, likväl är det ett tillfälle för besökarna att visa upp sig för varandra. På en och samma gång är detta en monoton inköpsmässa präglad av stressade yrkesmän, men även en inblick i vart herrmodet är på väg.

Överallt syns dubbelknäppta kostymer, mustascher, originella glasögon och dyra skor. Det går inte att undgå att många av mässans besökare är här för att enbart synas. Påfågel-liknande dresserna kännetecknas av aggressiva färger som blodröda kavajer och chockrosa strumpor. Detta är något som alltid har karakteriserat mässan, men när jag pratar med några av dem återkommande besökarna får jag reda på att detta under dem senaste åren mer och mer börjat överskuggas av mer nedtonade färger. Det handlar nu mer om konsten att visa något snyggt utan uppkomsten av ansträngning.

Några tydliga trender var alla dessa ständigt återkommande hattar och läckra sjalar i praktfulla material. Andra detaljer som stod ut var den aktuella kavajblomman samt den tidstrogna bröstnäsduken. Det glädjer mig även att slipsnålen äntligen är på väg tillbaka.

Årets färger på den 89e upplagan av Pitti Uomo var helt klart dämpade toner av grått, beige, brunt och blått. Kläder i subtila rutmönster och ränder, toppat med tillbehör i höstens färger. Följaktligen ett klassiskt och tidlöst herrmode som vi nog aldrig kommer få för mycket av. 

Pitti Uomo har kommit att bli världens viktigaste mötespunkt för såväl Italienskt som internationellt herrmode. Men mötespunkten i det anrika Florence har på senare år även börjat knyta ihop modet med mat, vin och välmående. En plats vi definitivt kommer besöka även i sommar när det är dags för Pitti Uomos 90:e upplaga. 

/ PJ

 


Överblicksbild från Piazzan Fortezza da Basso.


Den välklädde sprezzatura-ikonen Signore Lino Ieluzzi.


Samling av väldressade besökare utanför Patrizia Pepes storslagna monter. 


Modellen och instagramikonen Mariano Di Vaio minglar på mässområdet. 


Härliga färger av blått som ser ut att bli en tydlig färgtrend inför kommande våren. Här ser vi även slipsnålen, kavajblomman och den stiltrogna bröstnäsduken.  


Subtila rutmönster och ränder med dämpade toner av grått, beige och brunt.


En av mässans mest extraordinära outfits. Färgstarka toner och dubbelknäppt kostym. 


Några av mässans besökare på Piazzan utanför Fortezza da Basso.